V Celovcu se začenja proces proti predsedniku uprave Hypo Group

Danes bosta pred deželnega sodnika poleg nekdanjega predsednika uprave Wolfganga Kultererja stopila še menedžer Gert Xander in Albin Ruhdorfer. Sodijo jim zaradi odobritve posojila družbi Styrian Spirit.

Objavljeno
01. marec 2011 09.03
A.V.B., delo.si
A.V.B., delo.si
Celovec-Letalski družbi Styrian Spirit so domnevno ob posredovanju pokojnega koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja odobrili posojilo v višini dobra dva milijona evrov. Družba je kasneje razglasila stečaj, poroča STA.

Obenem obtožencem očitajo tudi posojilo v višini 150 tisoč evrov, ki so ga dali zasebnemu detektivu Dietmarju Guggenbichlerju, čeprav za ta posojila niso imeli jamstev, zavedali pa so se tudi, da denar ne bo nikoli vrnjen, piše v obtožnici.

Obtoženim grozi do deset let zapora. Kultererju, ki je banko vodil med letoma 1992 in 2006, pa v istem procesu sodijo tudi za dajanje lažnih izjav pred preiskovalno komisijo koroškega deželnega zbora v primeru Hypo, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Davkoplačevalce oškodoval za 3,7 milijarde evrov

Kulterer je tudi ključna oseba v aferi nakupa banke Hypo Alpe Adria s strani bavarske BayernLB, ki je davkoplačevalce nemške zvezne dežele Bavarske stala več kot 3,7 milijarde evrov.

BayernLB je namreč leta 2007 prevzela HGAA, čeprav so že takrat obstajali namigi o dodelitvi tveganih posojil. Po milijardni izgubi je bila BayernLB prisiljena hčerinsko banko konec leta 2009 za en evro prodati Avstriji in se odpovedati milijonskim terjatvam.

V afero v zvezi z HGAA je domnevno vpleten tudi bivši hrvaški premier Ivo Sanader, ki od 10. decembra lani zaradi sumov korupcije na Hrvaškem sedi v priporu v Salzburgu, kjer čaka na izročitev Hrvaški. Tožilstvo v Celovcu Sanaderja sumi sodelovanja pri odobravanju posojil banke hrvaškim vladnim institucijam in podjetjem v zameno za provizije.