V CPM se obeta stavka

Če ne bo plač, se bo v Cestnem podjetju Maribor 22. februarja začela stavka. Z vodstvom družbe in prisilnim upraviteljem se je prvič sestal tudi upniški odbor.

Objavljeno
04. februar 2011 21.25
Miha Rubin, gospodarstvo
Miha Rubin, gospodarstvo
Maribor – Medtem ko je približno 700 zaposlenih v Cestnem podjetju Maribor (CPM) včeraj le prejelo decembrske plače, teh še niso v celoti dočakali v hčerinskih družbah CPM Vzdrževanje in obnova cest ter CPM Investicije. Zaradi tega in ker so plače več mesecev zapored dobili z zamudo, so v sindikatu za 22. februar napovedali stavko (v vseh treh družbah), je po včerajšnjem sestanku izvršilnega odbora Sindikata cestnega gospodarstva Slovenije povedala njegova predstavnica Barbara Matul.

Kot je pojasnila, so v CPM, d. d., dobili plače za december, vendar brez potnih stroškov, plačila malice in drugih obveznosti, ki so vključeni v maso prisilne poravnave. V drugih dveh družbah, kjer so ta teden že prejeli del decembrskih plač, pa niso dobili zadnjega dela plače, je dejala Barbara Matul. Po njenih besedah so delavcem (družba CPM Vzdrževanje in obnova cest jih zaposluje 140, CPM Investicije pa ima 27 delavcev) izplačilo obljubili do 10. februarja.

O stavki je Matulova povedala, da mora za preklic vodstvo gradbenega podjetja do obljubljenega datuma nakazati preostali del decembrskih plač, prav tako pa zaposlenim poplačati januarske plače do 18. februarja. Do takrat delavci sicer ostajajo na kolektivnem dopustu.

Potem ko je mariborsko okrožno sodišče 12. januarja začelo postopek prisilne poravnave za CPM, se je ta teden z vodstvom družbe in prisilnim upraviteljem prvič sestal tudi upniški odbor, ki ga vodi predstavnik Petrola Uroš Ilić. Direktor CPM Janez Škoberne jim je predstavil razmere in načrt finančnega prestrukturiranja, o katerem pa svojega mnenja tokrat še ni želel povedati prisilni upravitelj Silvo Zorec, češ da je za to še prezgodaj.

Škoberne je upnikom sicer omenil, da od lastnikov (družba je v 70-odstotni lasti CPM Holdinga, med lastniki pa so še NKBM, Janez Škoberne ter občini Maribor in Slovenska Bistrica) ne more pričakovati sodelovanja pri sanaciji. O poslih v prihodnjem obdobju je pojasnil, da so po pogodbi z družbo Alpine Bau njihovi podizvajalci za vse posle v Sloveniji, večja dela na lokalni ravni pa naj bi pridobivali preko hčerinskih podjetij. Če v Sloveniji ne bo investicij, CPM ne more preživeti, je upnikom povedal Škoberne.