V Davosu o Bližnjem vzhodu

Udeleženci svetovnega gospodarskega foruma danes razpravljajo o razmerah v Iraku in palestinsko-izraelskem konfliktu. Ob robu foruma pa je prišlo do srečanj na visoki ravni.

Objavljeno
25. januar 2007 20.22
Nekdanji iranski predsednik Katami
Davos - Drugi dan svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu so danes v središču razprav razmere v Iraku in palestinsko-izraelski konflikt. V javni razpravi je podpredsednik Iraka Adel Abdel Mehdi zasedbo Iraka s strani ameriško-britanskih sil označil za neumno odločitev, priznal pa, da sta tako Bagdad kot Washington storila veliko napak, ki so prispevale k okrepitvi nasilja in ki bi se jim lahko izognili. Ob robu foruma pa je prišlo do srečanj na visoki ravni o izraelsko-palestinskem konfliktu.

Mehdi optimističen glede Iraka

"Iračani in Irak so pod zasedbo, kar je neumna odločitev," je dejal podpredsednik, šiit Mehdi. Podobno oceno je v drugi razpravi podal tudi nekdanji reformistični predsednik Irana Mohamad Hatami, ki meni, da je zasedba okrepila terorizem in ekstremizem v Iraku.

Mehdi je med napakami iraških oblasti izpostavil razdelitev ministrskih položajev med pripadniki različnih veroizpovedi, kar je po njegovi oceni pospešilo razdelitev države med suniti, šiiti in Kurdi. Zavzel se je še za partnerstvo Iraka s sosedami, tudi s Sirijo in Iranom, saj so eden od dejavnikov nasilja v Iraku po njegovi oceni tudi razmere v regiji, v kateri bi morale biti vse države partnerke.

Mehdi je še izrazil optimizem glede možnosti za vrnitev miru v Irak z okrepitvijo iraških sil v Bagdadu, ki bi nadzirale vhode v prestolnice. Pri tem je obljubil, da si bodo prizadevali za razorožitev milic, predvsem šiitskih.

Merklova: Evropa bi na Bližnjem vzhodu lahko imela zelo konstruktivno vlogo

Medtem se je palestinski predsednik Mahmud Abas ob robu foruma danes na pogovorih o oživitvi palestinsko-izraelskega mirovnega procesa sešel z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki predseduje EU in skupini G-8. Merklova je po pogovorih dejala, da bi Evropa na Bližnjem vzhodu lahko imela zelo konstruktivno vlogo. Po njenih besedah je Abas v pogovoru pozdravil, da bo bližnjevzhodna četverica obnovila prizadevanja za nadaljevanje mirovnega procesa.

Merklova je še dejala, da EU podpira prizadevanja Abasa za oblikovanje palestinske vlade narodne enotnosti. Vztrajala pa je, da morajo palestinske skupine prenehati raketno obstreljevanje Izraela.

Abas in Livnijeva v Davosu različno o vzpostavljanju miru


Palestinski predsednik Mahmud Abas in izraelska zunanja ministrica Cipi Livni sta danes na razpravi o prizadevanjih za mir na Bližnjem vzhodu v Davosu izrazila različna stališča glede hitrosti teh prizadevanj. Abas je namreč izrazil prepričanje, da bi bilo načrt o vzpostavitvi dveh držav, Palestine in Izraela, mogoče uresničiti hitro, Livnijeva pa se je nasprotno zavzela za pristop "po korakih"

Petdnevnega foruma v švicarskem Davosu se udeležuje 2400 vodilnih gospodarstvenikov, akademikov, politikov ter predstavnikov nevladnih organizacij in verskih voditeljev iz 90 držav. Prvi dan je zaznamoval govor Merklove, ki je v sredo potrdila cilje trenutnega predsedovanja Nemčije EU in G-8. Ob tem je mednarodno skupnost pozvala, naj tesneje sodeluje, da bi se lahko soočili z novimi izzivi, ki jih prinašajo podnebne spremembe in oskrba z energijo.