V družbi z Obale zaradi gospodarskega kriminala prek 2,5 milijona evrov škode

Zaradi kaznivih dejanj, povezanih z gospodarskim kriminalom, je bilo kot so sporočili s koprske PU, družbi z Obale povzročenih za več kot 2,5 milijona evrov škode.

Objavljeno
13. oktober 2009 16.25
Letno bi terminal sprejel do 95 tankerjev
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Koper - S koprske policijske uprave so konec avgusta na okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazenske ovadbe zoper štiri osebe, osumljene zlorabe položaja ali pravic. Zaradi kaznivih dejanj, povezanih z gospodarskim kriminalom, je bilo družbi z Obale povzročenih za več kot 2,5 milijona evrov škode.

Predmet preiskave s področja gospodarske kriminalitete, ki se je začela leta 2006, končala pa avgusta letos, je bilo več kaznivih dejanj, ki so jih od leta 2000 do leta 2003 storili člani uprave in menedžerji ene od večjih gospodarskih družb z Obale, so v sporočilu za javnost zapisali s koprske policijske uprave. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za Ladjedelnico Izola.

 

Kriminalisti so ugotovili, da je tedanji predsednik uprave družbe med letoma 2001 in 2003 večkrat zlorabil svoja pooblastila pri gospodarskem poslovanju s kapitalsko povezanimi družbami, med drugim na podlagi sklenjene najemne pogodbe namenoma ni obračunaval najemnine eni od povezanih družb, katere direktor je bil on sam.

 

Kot so še ugotovili kriminalisti, je tedanji predsednik uprave v imenu gospodarske družbe drugi povezani družbi prodal premičnino po nižji ceni od knjižene vrednosti, dvema povezanima gospodarskima družbama odobril plačila računov za storitve, ki niso bile nikoli opravljene in na podlagi kupoprodajne pogodbe in računa fizični osebi prodal osebni avtomobil družbe, ki ga ta oseba ni plačala, plačila pa niti ni izterjal.

 

Zoper nekdanjega predsednika uprave so kriminalisti septembra 2007 na okrožno državno tožilstvo v Kopru podali obsežno kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve večjega števila kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in zatajitve finančnih obveznosti. Po ugotovitvah kriminalistov je zaradi omenjenih kaznivih dejanj gospodarska družba utrpela za več kot 235.000 evrov škode, za več kot 110.000 evrov pa je bil oškodovan državni proračun.

 

Po podani kazenski ovadbi so kriminalisti preiskavo razširili še na druge sporne posle gospodarske družbe, predvsem na več milijonov dolarjev vredno naročilo, ki ga je družba med letoma 2000 in 2003 izdelovala za tujega naročnika. Po ugotovitvah kriminalistov so člani uprave v okviru omenjenega posla sklepali tudi fiktivne posle z neobstoječo tujo družbo, ki naj bi bila za svoje delovanje registrirana v Španiji.

 

Fiktivno družbo je po ugotovitvah kriminalistov zastopal državljan Velike Britanije, ki je v imenu tujega naročnika opravljal funkcijo nadzornika, hkrati pa je v imenu neobstoječe tuje družbe izstavljal slovenski družbi z Obale račune za fiktivne svetovalne in druge storitve.

 

"Plačila računov za fiktivne storitve neobstoječe družbe so odrejali člani uprave in eden od menedžerjev te družbe, ki so namenoma finančno izčrpavali družbo," so zapisali na policijski upravi Koper. Na podlagi tovrstnih fiktivnih poslov in fiktivnih računov, ki jih je izdajal državljan Velike Britanije, je gospodarska družba po navodilih osumljenih plačevala storitve na račune tujega državljana, odprte pri bankah v Španiji.

 

Podatki, ki so jih koprskim kriminalistom posredovali tuji varnostnimi organi, potrjujejo sum fiktivnosti storitev državljana Velike Britanije in podatke o fiktivnosti oz. neobstoju španske družbe, so še zapisali s koprske policijske uprave.

 

S koprske policijske uprave so zoper dva bivša predsednika uprave omenjene gospodarske družbe, menedžerja te družbe in državljana Velike Britanije, osumljene zlorabe položaja ali pravic, konec avgusta na okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo. Po mnenju kriminalistov je gospodarske družba zaradi omenjenih kaznivih dejanj utrpela za več kot 2,5 milijona evrov škode.

 

"O kazenski ovadbi, ki smo jo konec avgusta prejeli od policijske uprave Koper in se nanaša na Ladjedelnico Izola, še ni bilo odločeno," so pojasnili na okrožnem državnem tožilstvu v Kopru. Zoper ovadene v letu 2007 pa je bila po navedbah s tožilstva pri okrožnem sodišču v Kopru zahtevana preiskava.