V EU končno razrešitev spora o vodki

Večletni spor med proizvajalkami vodke, naj bi razrešil kompromisni predlog o dvojnem etiketiranju te žgane pijače, ki ga je podprl odbor Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varstvo hrane.

Objavljeno
04. februar 2007 10.01
Vodka Ruski Standard
Bruselj - Večletni spor med članicami EU, proizvajalkami vodke, naj bi razrešil kompromisni predlog o dvojnem etiketiranju te žgane pijače, ki ga je ta teden na zasedanju v Bruslju podprl odbor Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varstvo hrane. Poslanci so namreč podprli poročilo nemškega poslanca Horsta Schnellhardta o zakonodajni rešitvi za definicijo žganih pijač ter s tem ubrali srednjo pot v t. i. vojni za vodko.

Evropska komisija je decembra 2005 predlagala reformo ureditve etiketiranja žganih pijač, pri čemer se je osredotočila predvsem na razvrstitev vodke v različne kategorije na osnovi sestavin ter okusa in na predlog nalepk za vse steklenice vodke.

Predlog je sprožil oster spor med državami članicami, ki to žgano pijačo proizvajajo iz tradicionalnih surovin, kot so krompir in žitarice, ter tistimi, kjer pri njeni proizvodnji uporabljajo alternativne surovine, med njimi denimo sladkorno peso in grozdje.

Poljska: Prava vodka je iz krompirja in ječmena

Poljska je skupaj z baltskimi državami branila stališče, da je "prava" vodka zgolj vodka iz krompirja in ječmenovih zrn, medtem ko so vse druge različice le poceni plagiat in bi jih bilo treba kot take tudi označiti.

Nemčija je skupaj s Finsko med tradicionalne surovine želela uvrstiti še sladkor, medtem ko so si Velika Britanija, Irska ter nekatere sredozemske države prizadevale, da omejitev sploh ne bi bilo, saj naj bi to ustvarjalo zmedo med kupci in diskriminacijo med proizvajalci.

Parlamentarno poročilo nemškega poslanca predlaga kompromisno rešitev v dvojnem etiketiranju vodke. Če se za njeno proizvodnjo uporabljajo krompir, žitarice ali sladkor, bi po njegovem predlogu na nalepki na steklenici pisalo zgolj vodka. Če pa se proizvaja na osnovi drugih surovin, pa bi bile poleg imena vodka na nalepki na steklenici zapisane še surovine, uporabljene pri proizvodnji.

Schnellhardt je poudaril, da je bil kompromis z državami članicami glede vprašanja že dosežen, kar po njegovem mnenju pomeni, da je dogovor o potrditvi predloga v prvem branju na vidiku. O poročilu bodo evropski poslanci glasovali na plenarnem zasedanju v marcu, medtem ko ga bodo evropski kmetijski ministri obravnavali predvidoma v aprilu.