V Franciji uradno konec recesije

Francija se je uradno izvila iz recesije. Okrepitev v drugem četrtletju je po podatkih statistikov v pretežni meri posledica izboljšanja zunanjetrgovinske bilance. Večino analitikov pa je konec recesije presenetil.

Objavljeno
25. september 2009 15.44
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Pariz - Francija se je uradno izvila iz recesije. V letošnjem drugem četrtletju se je obseg bruto domačega proizvoda (BDP) v primerjavi s četrtletjem prej povečal za 0,3 odstotka, so danes sporočili iz državnega statističnega urada ter s tem potrdili svoje avgustovske ocene.

V obdobju med letošnjim januarjem in marcem se je obseg BDP Francije še zmanjšal za 1,4 odstotka.

 

Okrepitev v drugem četrtletju je po podatkih statistikov v pretežni meri posledica izboljšanja zunanjetrgovinske bilance. Izvoz se je namreč povečal za 0,7 odstotka, potem ko je v prvem četrtletju zabeležil 7,4-odstoten padec.

 

Konec dvanajstmesečne recesije je večino analitikov presenetil. Ministrica za gospodarstvo Christine Lagarde tudi v tretjem četrtletju pričakuje gospodarsko rast. V celotnem letu se bo obseg BDP Francije po oceni vlade zmanjšal za 2,25 odstotka.

 

Vendar niso vse novice dobre. Minister za delo Xavier Darcos je v četrtek zvečer sporočil, da se je avgusta na seznam brezposelnih vpisalo dodatnih 18.100 ljudi. "Obeti za trg dela niso preveč dobri," je dejal.