V Gorenju dosežen dogovor

Uprava, sindikati in delavci Gorenja so podpisali dogovor o povišanju najnižjih plač. Tako znaša od 1. septembra naprej v Gorenju minimalna izplačana plača za poln delovni čas 540 evrov neto.

Objavljeno
01. oktober 2009 22.25
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - Za nocoj, jutri in v soboto so v Gorenju v Velenju, Rogatcu in Bistrici ob Sotli sklicali zbore delavcev, na katerih so nameravali predstaviti zadnjo ponudbo uprave o povečanju plač. Tik pred prvim zborom v obratu Pralno pomivalni aparati v Gorenju GA pa so uspeli doseči sporazum tudi na pogajalski skupini sindikata SKEI, delavcev in uprave ter so »še vzdržni predlog plačne politike in ukrepe za izboljšanje razmer,« ki ga je predlagala uprava, tudi podpisali.

Že pred prvim zborom delavcev so nocoj iz Gorenja sporočili, da so s predstavniki sindikata in zaposlenih uspeli skleniti dogovor, ki je sprejemljiv za obe strani, ne bo pa ogrozil poslovanja podjetja. Tako znaša od 1. septembra naprej v Gorenju minimalna izplačana plača za poln delovni čas 540 evrov neto, kar je 25 odstotkov več od 432 evrov minimalne plače v Sloveniji. Zaposlenim, odvisno od njihovih plač, bodo za september, oktober, november in december izplačali draginjske dodatke po 90, 70 oziroma 50 evrov. S 1. oktobrom velja za vse tudi 40-urni delavnik. Uprava podpira tudi udeležbo zaposlenih pri dobičku, način pa bo potrebno še dogovoriti.

Kaže, da je vodstvo Gorenja - tudi po napotkih nadzornega sveta, da naj prisluhne socialnim stiskam, obenem pa zagotovi dobro poslovanje - v času, ko imajo že tretji mesec več naročil in delavce kličejo s čakanja, našlo dovolj rezerv. Podrobno bo uprava dogovor predstavila na petkovi novinarski konferenci. Kot smo še izvedeli, bi se za višino »draginjskega« dodatka za prihodnje leto dogovorili najkasneje januarja. Obenem naj bi v Gorenju najnižje kategorije plač do prvega četrtletja leta 2011 povečevali tako, da bi minimalna plača v Gorenju dosegle vsaj 600 evrov. Uprava bo nadzornemu svetu predlagala znižanje svojih plač, vendar ni znano, za koliko. To bi bilo že drugo znižanje plač vodilnih, ki zdaj zaslužijo okoli 40 odstotkov manj kot lani.

Kakšen bo jutri in v soboto odziv delavcev na zborih, je težko napovedati. A pomembno je, da je prišlo do kompromisa, ki lahko zagotovi socialni mir, saj mora Gorenje ob prvih znakih blažitve recesije in rasti prodaje izpolnjevati naročila kupcev.

Iz petkove tiskane izdaje.