V Hitu odpoved kolektivne pogodbe

Uprava družbe Hit je pretekli teden odpovedala podjetniško kolektivno pogodbo in sporazum o delovnem času za zaposlene v igralništvu. Sindikati zaenkrat še razmišljajo, kako se bodo odzvali na potezo uprave.

Objavljeno
03. november 2009 15.18
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Nova Gorica - Uprava Hita, ki jo od avgusta vodi Drago Podobnik, je odpoved podjetniške kolektivne pogodbe in sporazuma delovnega časa za zaposlene v igralništvu vsem trem reprezentativnim sindikatom v družbi, v vednost pa tudi svetu delavcev poslala v četrtek. Gre za potezo v skladu s programom sanacijskih ukrepov, so jih v oktobru potrdili nadzorniki, je pojasnil vodja korporativnega komuniciranja v Hitu Tilen Majnardi.

Kot je uprava novogoriške igralniške družbe zapisala v pojasnilu delavcem, so bili oba dokumenta "primorani odpovedati do konca oktobra" zaradi določil, da je odpoved možna le dva oz. mesec pred iztekom koledarskega leta. Pogajanja o spremembah in dopolnitvah kolektivne pogodbe v zadnjih treh letih niso pripeljala do "želenega cilja", glede na spremenjene razmere pa nadaljevanje pogajanj "ni smiselno", ampak je "veliko primerneje" pričeti z novimi pogajanji, so poudarili. "Pričakujemo, da se bodo sindikati na naše vabilo odzvali," so dodali.

Sicer pa v Hitu, ki je lani ustvaril osem milijonov evrov izgube, letos pa mesečno ustvari okoli milijon evrov izgube iz tekočega poslovanja, opozarjajo, da določila kolektivne pogodbe v obsegu, kot so veljala doslej, še vedno veljajo in zavezujejo družbo v koledarskem letu 2010 oz. do sprejema nove podjetniške kolektivne pogodbe.

"To nam ne ustreza in s tem ne soglašamo,"
je poudarila predsednica sindikata Git Jožica Bone. Po njenih besedah se vsi trije reprezentativni sindikati v Hitu - Git, Sids in Vrba - še usklajujejo, saj bi radi nastopili enotno, a zaenkrat še ni konkretnih dogovorov. "Ne strinjamo se, da bi podjetje reševali na ramenih delavcev. Radi bi videli še kake druge ukrepe," je ponovila že znano stališče.

Predstavnik sindikata Vrba Primož Gulin je povedal, da še čakajo na pravno mnenje o možnih potezah, do takrat pa izjav za javnost ne dajejo. Podobno izjav ne dajejo v novogoriški enoti sindikata Sids. Iz sprejetih sklepov četrtkovega zbora enote pa je razvidno, da se v primeru enostranske prekinitve kolektivne pogodbe in sporazuma o delovnem času, "nemudoma napove stavko". Kot je pojasnil Majnardi, napovedi stavke zaenkrat še niso prejeli.