V Infond Holdingu ne razmišljajo o prevzemni ponudbi za Delo

Mariborska finančna družba Infond Holding je postala lastnica desetih odstotkov delnic časnika Delo, o napovedanem nakupu deleža Dela od Probanke pa ne želijo govoriti.

Objavljeno
31. januar 2007 12.32
Časopisna hiša Delo
Maribor - Mariborska finančna družba Infond Holding je v skladu s svojimi napovedmi v ponedeljek postala lastnica desetih odstotkov delnic časnika Delo, za kar je Abanki odštela 8,95 milijona evrov, so potrdili agenciji PR plus, ki omenjeno družbo zastopa v odnosih z javnostjo. O tem, kdaj bo prišlo do realizacije nakupa 9,99-odstotnega deleža Dela od Probanke, ne želijo govoriti, prav tako pa za zdaj nimajo namena objaviti prevzemne ponudbe.

Spomnimo, da je Infond Holding sredi lanskega novembra z Abanko in Probanko sklenil terminsko pogodbo za nakup 19,99 odstotkov delnic časopisnega in založniškega podjetja. Tega sta omenjeni banki kupili od KD Holdinga, ki se je po manj kot letu dni odločil za izstop iz lastništva Dela, potem ko je svoj delež novembra 2005 pridobil prav od Infond Holdinga v zameno za 4,16 odstotka delnic družbe Mercator.

Sicer pa bo Infond Holding po pridobitvi deleža Probanke, kar bi se v skladu s terminsko pogodbo moralo zgoditi do današnjega dne, postal lastnik 20,7 odstotka vseh delnic Dela, za kar potrebuje dovoljenje ministrstva za kulturo. Kot so povedali na omenjenem ministrstvu, potrdili pa tudi v Infond Holdingu, zanj še niso zaprosili.

Zanimivo je tudi to, da je Infond Holding s skoraj četrtinskim deležem največji lastnik Pivovarne Laško, ta pa ima v lasti prav tako skoraj tolikšen delež Dela. Nekateri mediji zato ugotavljajo, da naj bi bili mariborska in laška družba, ki imata skupaj v lasti več kot 45 odstotkov časnika Delo, po zakonu o prevzemih povezani osebi, vendar vsaj v Infond Holdingu zaenkrat o prevzemni ponudbi ne razmišljajo. Med večjimi lastniki Dela sta tudi KAD in SOD, ki skupaj obvladujeta 18 odstotkov časopisne družbe.