V iskanju možnosti za skrčenje proračunskih odhodkov

Zdaj načrtovanih dobrih deset milijard evrov odhodkov si želijo skrčiti za najmanj 35 milijonov evrov. Vlada bo dopolnjen predlog proračuna sprejela prihodnji teden in ga posredovala v državni zbor.

Objavljeno
27. oktober 2009 11.16
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - Koalicija bo v prihodnjih dneh poskušala še nekoliko zmanjšati proračunske odhodke v letih 2010 in 2011. Zdaj načrtovanih dobrih deset milijard evrov odhodkov si želijo skrčiti za najmanj 35 milijonov evrov. Vlada bo dopolnjen predlog proračuna sprejela prihodnji teden in ga posredovala v državni zbor.

Kot je po današnjem vrhu koalicije dejal predsednik Zaresa Gregor Golobič, bodo v tem tednu temeljito prečesali vse proračunske postavke in se odločili, kaj so prioritete. Poslanska skupina Zares je po njegovih besedah izrazila pričakovanja, da se znotraj proračuna najde 50 milijonov evrov prihrankov oz. investicij, ki niso nujno potrebne in so se v proračunu znašle brez ustrezne pravne podlage v preteklih letih.

 

Podpredsednik LDS Aleš Zalar je pojasnil, da je vlada na zadnji seji dala mandat ministru za finance Francu Križaniču, da v pogovorih s posameznimi ministri poišče še nekaj rezerv. Treba je zagotoviti sredstva, povezana z dogovorom, ki jih je ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs dosegla s sindikati javnega sektorja. Pričakovati je, tako Zalar, da bo finančno ministrstvo že v petek predložilo dopolnjeni predlog proračuna.

 

Potrč: Razvojna naravnanost proračuna je zagotovljena


Pred začetkom je podpredsednik SD Miran Potrč pojasnil, da se bodo na sestanku potrudili morebiti nekoliko zmanjšati proračunski primanjkljaj. "Tega bi lahko zmanjšali na račun nekaterih razvojnih programov. Ne gre pa za velike zneske, lahko bi šlo za nekaj deset milijonov evrov," je dejal.

 

Razvojna naravnanost proračuna je po Potrčevih besedah zagotovljena, "je pa seveda relativna, saj je v času, ko se primanjkljaj veča, težko govoriti, da bo dovolj sredstev za vlaganje v razvoj znanja, znanosti, gospodarstva, prometa ipd."

 

Ministrica Krebs: "Moja udeležba namenjena dopolnilom, ki jih bomo predložili interventnemu zakonu"

 

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je poudarila, da bodo predstavniki koalicijskih SD, Zares, LDS in DeSUS obravnavali dopolnjen predlog proračuna za leti 2010 in 2011 skupaj z rezultati pogajanj s socialnimi partnerji. "Moja udeležba je namenjena dopolnilom, ki jih bomo vložili na predlog interventnega zakona," je dejala.

 

Erjavec: Proračun smo dolgo usklajevali in je razvojno usmerjen


Predsednik DeSUS Karl Erjavec je pred začetkom sestanka izpostavil, da so proračun usklajevali zelo dolgo. "Veste, da je finančna situacija težka, da so prilivi iz meseca v mesec manjši. Zadovoljen sem, da nam je uspelo sestaviti proračun in mislim, da je tudi dovolj razvojno usmerjen. Treba pa se je zavedati, da so prihodki nižji za skoraj dve milijardi evrov, kar povzroča težave," je dejal.

 

Sajovic: Proračun ni idealen, je pa realen


Podpredsednik LDS in minister za pravosodje Aleš Zalar je ob prihodu na vlado glede proračuna dejal le, da ga bo komentiral šele po sestanku. Vodja poslanske skupine stranke Borut Sajovic pa je poudaril, da proračun ni idealen, je pa realen.

 

"Vedeti moramo, da je velik del sredstev namenjen reševanju in zapiranju socialnih problemov. Veseli smo, da smo se končno lotili gradnje drugega tira. Seveda imamo pa vsi grenak priokus glede zadolževanja, ki se povečuje. Mislim pa, da proračuna drugače ne moremo zapreti," je še dejal Sajovic. "Išče se kompromis med socialno državo in razvojem. Ta trenutek moramo vsi najprej preživeti, potem pa še druge stvari," je dodal.

 

Predlog zakona o interventnih ukrepih zaradi gospodarske krize je vlada v obravnavo po nujnem postopku poslala v DZ konec septembra skupaj s predlogom proračuna. V njem je za letos predvidela ohranitev plač in socialnih transferjev na ravni leta 2009.


Proračunski primankljaj v letu 2010 pet odstotkov BDP

 

Proračunski dokumenti, v katerih je vlada za leto 2010 predvidela zvišanje proračunskega primanjkljaja na pet odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), za leto 2011 pa znižanje na 4,1 odstotka BDP, so že v parlamentarnem postopku.

 

Potem ko sta predlog proračuna 9. oktobra poslancem na izredni seji predstavila premier Pahor in finančni minister Franc Križanič, so se v preteklih dveh tednih z njim seznanili tudi člani parlamentarnih delovnih teles ter oblikovali dopolnila. Kot zadnji ga je v petek obravnaval še odbor DZ za finance in monetarno politiko, zatem pa vrnil vladi, ki mora najpozneje do 8. novembra pripraviti dopolnjen predlog. Tega naj bi DZ sprejel na novembrski seji. Kot sta ob predstavitvi povedala premier in finančni minister, se primanjkljaj zaradi protikriznih ukrepov povečuje, a brez njih bi bilo negativnih posledic krize še več. Izboljšanje stanja javnih financ je mogoče pričakovati v letu 2011.

 

Manj priliva iz davkov, polovično usklajevanje pokojnin z rastjo plač, ...

 

Prilivi iz naslova davkov se bodo prihodnje leto občutno zmanjšali, zato je imela vlada pri usklajevanju proračunskih izdatkov veliko težav. Med drugim se je dogovorila o začasnem polovičnem usklajevanju rasti pokojnin z rastjo plač, prav tako se je prejšnji teden uspela dogovoriti s sindikati o ukrepih na področju plač v javnem sektorju za prihodnji dve leti. "Vlada je uspela pripraviti predlog proračuna tako, da smo sprejeli pametne kompromise," je po sprejemu predloga na seji vlade dejal Pahor.