V mariborskem TVM zahtevajo izplačilo plač

Delavci Tovarne vozil Maribor so zaradi neizplačanih septembrskih plač in regresa začeli stavkati. Predsednik uprave TVM je povedal, da se z delavci glede izplačila plače usklajujejo, saj je to vezano na prilive.

Objavljeno
02. november 2009 12.07
Robert Galun
Robert Galun
Maribor - Delavci Tovarne vozil Maribor so zjutraj začeli stavkati. Razlog sta neizplačana septembrska plača in regres za letni dopust. Predsednik uprave TVM Janez Lipuš je povedal, da se z delavci glede izplačila plače, ki bi jo morali sicer izplačati do 18. oktobra, usklajujejo, saj je izplačilo vezano na prilive. Razumeti ga je bilo, da bo plača na računih delavcev v tem oziroma najkasneje v začetku prihodnjega tedna.

Delavec Jure Hadler, ki se je sprva edini opogumil in stopi pred novinarje, je povedal, da bodo stavkali do izplačila plače. "Upamo, da bo čim prej. Če želeli podjetje obstati, bo moralo dati denar, da bomo delali." Direktor jih je sicer nagovoril, naj delajo naprej, a brez plačilo ne, je pojasnil Hadler. Glede strategije podjetja je dejal, da vodstvo še samo ne ve, kakšna je, čaka le, da bodo delavci poprijeli za delo. Sporočilo Zdenku Pavčku, prvemu človeku skupine Viator & Vektor (V & V), ki je večinski lastnik TVM, je nedvoumno: "Čim prej naj da denar, če želi da podjetje obstaja še naprej. Drugače pa lahko proda vse skupaj." Hadlerju se je zatem pred vhodom v tovarno pridružilo še kakšnih 20 do 30 delavcev, ostali so raje počakali v hladnih prostorih tovarne, saj je ogrevanje (menda zaradi varčevanja) izklopljeno. A tisti, ki so zbrali dovolj poguma in stopili pred novinarje, so se precej pritoževali čez vodstvo podjetja: da nanje pritiska, zaradi česar so ljudje prestrašeni in si niti iz tovarne ne upajo stopiti. Tudi nad tovarniškim sindikalnim zaupnikom Srečkom Dajčmanom niso navdušeni. Ko je včeraj zjutraj na zboru delavcev ponudil odstop, so mu nekateri zaploskali. "Nimamo več kaj izgubiti. To je boj za prazne želodce," pravi Franjo Trojner

Vodstvo TVM in večinski lastnik V & V sta se na stavko odzvala še z izjavo za javnost, pod katero je podpisan predsednik uprave TVM Janez Lipuš. V njej priznava, da podjetje v tem trenutku ne more izpolniti stavkovnih zahtev, saj poslovni partnerji niso nakazali denarja, na katerega so računali pred dnevi. Poudarja, da se v TVM kljub težki situaciji na trgu avtomobilske industrije niso odločili za odpuščanje, marveč so delavce poslali na čakanje, z realizacijo poslov za Magno in Al Amad ter novimi posli, ki so jih pridobili, pa lahko ohranijo delovna mesta.


Več v torkovi tiskani izdaji Dela