V Mercku razmišljajo o razprodaji

V kemičnem farmacevtskem koncernu Merck, ki je lansko leto zaslužil 5,87 milijarde evrov s prodajo generičnih zdravil, razmišljajo o prodaji dela podjetja.

Objavljeno
05. januar 2007 16.41
Darmstadt - V nemškem kemično-farmacevtskem koncernu Merck so danes potrdili, da razmišljajo o prodaji dela podjetja za proizvodnjo generičnih zdravil. "Dezinvesticijo našega oddelka za generična zdravila ocenjujemo kot eno od strateških možnosti v luči dolgoročnih sprememb na trgu," so sporočili iz družbe. Kot dodajajo, ni nobenih konkretnih pogovorov s potencialnimi kupci.

Merck Generics dobro posluje in ima dobre obete za rast v prihodnosti, bo pa potreboval stalno investiranje, da bo lahko svoj potencial polno razvil in utrdil svojo prisotnost na trgu, sporočajo iz družbe.

Nemški časnik Handelsblatt je v četrtek objavil, da bi lahko Merck s prodajo oddelka generikov dobil okoli štiri milijarde evrov in tako delno pokril dolg, ki naj bi zaradi prevzema švicarske družbe Serono (zanjo je odštel 10,6 milijarde evrov) dosegel devet milijard evrov. Družba naj bi se v prihodnje osredotočila na razvoj inovativnih originalnih zdravil.
Merck je lani s prodajo generičnih zdravil ustvaril 1,8 milijarde evrov prihodka in 238 milijonov evrov dobička iz poslovanja. Skupen prihodek koncerna je znašal 5,87 milijarde evrov.