V Nafti bodo zgradili še četrto tovarno formalina

Petrokemična dejavnost po letu dni krize, kljub občutno nižjim cenam izdelkov, ponovno prinaša dobiček. Družba Petrochem je ravnokar dobila naravovarstveno soglasje za gradnjo še četrte tovarne za proizvodnjo formalina.

Objavljeno
10. november 2009 18.05
Mirko Horvat
Ivan Gerenčer
Ivan Gerenčer
Lendava - Po besedah direktorja Skupine Nafta Mirka Horvata bo njihova družba Petrochem, ki je po obsegu proizvodnje in ustvarjenem dohodku največja med šestimi hčeriskimi družbami, do spomladi 2011 zgradila še četrto tovarno za proizvodnjo formalina. Za naložbo, vredno 14 milijonov evrov, so ravnokar dobili naravovarstveno soglasje, začeli pa so tudi s postopki za pridobitev gradbenega dovoljenja. V družbi Petrochem so v okviru načrtnega posodabljanja petrokemične proizvodnje spomladi odprli tovarno formalina F3, vredno sedem milijonov evrov.

V Nafti so lani s petrekomično dejavnostjo ustvarili dva milijona evrov. Izguba je bila posledica naftne in globalne krize. Ker je bila cena zemeljskega plina, ki je surovina za proizvodnjo metanola, lani jeseni kar za tri krat višja od metanola, so proizvodnjo slednjega lani oktobra ustavili za sedem mesecev. Kriza v petrokemični dejavnosti se je nadaljevala še v letošnjem prvem in deloma tudi v drugem četrtletju. Od septembra naprej imajo v družbi Petrochem vse proizvodne zmogljivosti zasedene, zalog izdelkov pa skoraj nimajo. Res pa je, da so cene izdelkov občutno nižje od tistih v začeku lanskega leta in kar za 50 do 70 odtsotkov od cen v letu 2004. Nafta več kot 90 odtsotkov metanola, lesnih lepil in drugih petrokemičnih izdelkov izvaža. Za prihodnje leto načrtujejo proizvodnjo 151.000 ton metanola, 152.000 ton lesnih lepil, 125.000 ton formalina in 15.000 formaldehidnih smol.

Horvat je napovedal, da bo Skupina Nafta letošnje poslovno leto končala brez izgube v primeru, če bodo ohranili dosedanji obseg in prodaje petrekomičnih izdelkov.

Več v sredini tiskani izdaji Dela.