V Plivi razvijajo generična biološka zdravila

Ameriška farmacevtska družba Barr, ki je lani prevzela hrvaško Plivo, zdaj v laboratorjih zagrebške farmacevtske družbe pospešeno razvija generična biološka zdravila.

Objavljeno
15. marec 2007 15.43
Vzorce so poslali v britanski laboratorij
Zagreb - Prihodnost biotehnološke industrije je morda prav v Plivinem raziskovalnem središču v Zagrebu, kjer ameriška družba Barr Pharmaceuticals, ki je lani za 2,5 milijardi dolarjev prevzela hrvaško Plivo, zdaj v laboratorjih zagrebške farmacevtske družbe pospešeno razvija generična biološka zdravila, je v sredo v obsežnem članku poročal ugledni gospodarski časnik Wall Street Journal (WJS). Dejstvo, da je WJS tej temi namenil prvo in zadnjo stran, kar se ne zgodi prav pogosto, priča o gospodarski pomembnosti biotehnološke farmacevtske industrije.

Vodilni podjetji za izdelavo biotehnoloških zdravil Amgen in Genetech sta v zadnjem desetletju zabeležili spektakularno rast, saj se za razliko od izdelovalcev tradicionalnih zdravil, kot je denimo Pfizer Inc., biotehnološka zdravila nikoli ne soočajo s konkurenco veliko cenejših generikov, niti po izteku njihovih patentov. To se bo verjetno kmalu spremenilo, saj se zdaj tudi v ZDA, potem ko je Evropa že pravno utrla pot za kopije biotehnoloških zdravil, z demokratsko večino v kongresu pripravljajo ukrepati enako.

Za sprejem takšnega zakona se zavzemajo nekateri ugledni demokrati, med njimi tudi Hillary Clinton, Charles Schumer in Henry Waxman. Nova zakonodaja naj bi pooblastila ameriški zvezni urad za hrano in zdravila, da odobri uporabo kopij bioloških zdravil brez predhodnega celovitega testiranja, kot ga zahtevajo za izvirna zdravila.

Generalni direktor Barra Bruce Downey je prepričan, da ni več vprašanje, ali se bo to zgodilo, temveč, kdaj se bo zgodilo, piše WSJ.

Zato je razumljivo, da se biotehološka podjetja borijo proti sprejetju takšne zakonodaje in svarijo, da bi uporaba takšnih zdravil, brez obveznega predhodnega obsežnega testiranja, lahko pomenila veliko tveganje.

Barr je že leta 2005 napovedal licenco Plivine različice pospeševalca belih krvničk neupogen, ki ga je izvirno izdelalo in patentiralo podjetje Amgen in ga je poimenovalo eupogen.

"Ti izdelki niso identični in ne morejo biti identični, niti v znanstvenem niti v komercialnem pogledu,“ je zatrdil Kevin Sharer, generalni direktor podjetja Amgen.

Z možnostjo razvoja generičnih bioloških zdravil bodo trpele tudi raziskave raka in drugih bolezni, še opozarjajo. Udarec bodo čutila tudi nekatera mesta, kot na primer San Francisco s svojimi številnimi tehnološkimi parki. Henri Termeer, izvršni direktor podjetja Genzyme pravi, da bi zakonski osnutek, ki ga je vložil demokrat Waxman, lahko imel uničujoč vpliv tudi na industrijo.

Po nekaterih ocenah naj bi v svetovnem merilu v lanskem letu za generična biološka zdravila porabili okoli 60 milijard dolarjev.

Barrov projekt v Zagrebu trenutno zaposluje 150 ljudi, še piše WJS.

Z Barrovim prevzemom Plive je nastal tretji največji proizvajalec generičnih zdravil na svetu za izraelskim farmacevtom Teva in Novartisovo hčerinsko družbo Sandoz.