V reševanju Escade

Insolventna nemška modna hiša Escada prehaja v last družine indijskega jeklarskega mogotca Lakshmija Mittala. Zastopnik Meghe Mittal je s stečajnim upraviteljem Escade podpisal pogodbo o nakupu nekoč največjega nemškega proizvajalca ženskih oblačil.

Objavljeno
08. november 2009 10.53
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
München - Insolventna nemška modna hiša Escada prehaja v last družine indijskega jeklarskega mogotca Lakshmija Mittala. Zastopnik njegove snahe Meghe Mittal je konec minulega tedna s stečajnim upraviteljem Escade podpisal pogodbo o nakupu nekoč največjega nemškega proizvajalca ženskih oblačil, vodstvo in zaposleni pa so si oddahnili.

S podpisom pogodbe prehaja celotno poslovanje vključno z zaposlenimi, blagovnimi znamkami in proizvodnimi obrati v last indijskega investitorja, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz Escade. Vrednosti pogodbe niso razkrili, mediji pa so jo ocenjevali na približno 70 milijonov evrov, medtem ko naj bi potrebne investicije znašale 100 milijonov evrov.

 

Vprašanje dolgov ostaja odprto, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Družina Mittal je namreč kupila zgolj premoženje Escade, ki je potrebno za nadaljevanje proizvodnje, ne pa tudi tistih hčerinskih družb, ki so jamčile za 200 milijonov evrov posojil.

 

Stečajni upravitelj Christian Gerloff je rezultat pogajanj označil za "privlačen in varen". Uprava je plačilno nesposobnost razglasila sredi avgusta, potem ko ji ni uspelo sanirati družbe.

 

Nova lastnica, 33-letna nekdanja investicijska bankirka, se je v spremstvu svojega moža, sina enega najbogatejših Zemljanov Lakshmija Mittala, že predstavila zaposlenim. Ti so jo sprejeli z navdušenjem in olajšanjem, je povedala predsednica sveta delavcev v Escadi Ursula Dreyer.

 

Megha Mittal je dejala: "Escada ima kljub težavam v zadnjem času potencial, da na novo opredeli svoje mesto v svetu prestižnih znamk ter postane sinonim za izredno visoko kakovost in eleganco."

 

Escada zaposluje 2200 delavcev, od tega 470 na sedežu v Münchnu. Delo naj bi jih izgubilo manj kot deset odstotkov, Dreyerjeva pa pričakuje, da bodo pogovori stekli že v prihodnjih dneh. Za nakup insolventnega nemškega modnega koncerna se je sicer med drugimi potegoval tudi sin ustanoviteljev Escade Sven Ley.

 

Leta 1976 ustanovljena modna hiša je v 80. in 90. letih oblačila številne zvezdnice, med njimi Demi Moore, Kim Basinger in Jerry Hall.