V Shellu ob 5000 delovnih mest?

Naftni velikan Royal Dutch Shell v tretjem četrtletju beleži 73-odstotni padec dobička, zaradi padanja cen surove nafte pa namerava odpustiti 5000 svojih uslužbencev.

Objavljeno
29. oktober 2009 12.53
Ma.B.
Ma.B.
London - Lanski prihodki podjetja so se zaradi posledic recesije zmanjšali za skoraj tri četrtine, z 10.9 milijard na tri milijarde dolarjev, prodaja pa se je zmanjšala za 43 odstotkov.

V Shellu pravijo, da so že znižali stroške proizvodnje, po besedah Petra Voserja, prvega moža koncerna, so v prvih devetih mesecih stroške zmanjšali za milijardo dolarjev v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta. »Opažamo znake, da se povpraševanje po energiji in cene izboljšujejo, toda prihodnost je negotova in ne pričakujemo hitrega okrevanja,« je dejal Voser.

Dva dni pred tem je drugi največji evropski naftni koncern BP sporočil, da je v letošnjem tretjem četrtletju ustvaril 5,3 milijarde dolarjev čistega dobička, medtem ko je ta v enakem obdobju leto prej znašal osem milijard dolarjev. Prihodki od prodaje v tretjem četrtletju znižali za 37 odstotkov na 67,9 milijarde dolarjev.