V Sloveniji spečen kruh je dober in kakovosten

Ljubljanska biotehniška fakulteta je 54 izmed 55 vzorcev kruha ocenila z odližno kakovostjo. Sodelovalo je 15 podjetij.

Objavljeno
25. februar 2011 20.59
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Marjeta Šoštarič, gospodarstvo
Ljubljana – V Sloveniji, kjer pridelamo manj hrane, kot bi je lahko, in se pomena domače pridelave močneje zavedamo šele v kriznih časih, je razveseljiva potrditev z letošnjega, sicer že 11. po vrsti strokovnega ocenjevanja kruhov in pekovskih izdelkov: Imamo dobre peke, jemo dober in kakovosten kruh.

Letos je strokovna komisija pod vodstvom doc. dr. Andreja Plestenjaka z ljubljanske biotehniške fakultete ocenila 55 vzorcev 15 podjetij in 54 jih je ocenila z odlično kakovostjo: 36 vrst kruhov, tri vrste pekovskega peciva, deset vrst finega pekovskega peciva in pet vrst testenin.

Zlata priznanja za odlično kakovost svojih izdelkov so na včerajšnji slovesnosti v prostorih GZS prejeli: Skupina Žito (skupno 13), Pekarna Pečjak (10), Mercator, d. d., Pekarna Grosuplje (9), Pekarna Blatnik (4), Mlinopek, Pekarna Boč, Pekarstvo Orehek in Hlebček (3), Pekarna Omar in Keksarna Brodnjak (2).

Kmetijski minister Dejan Židan je na slovesnosti ob podelitvi priznanj med drugim podprl sodelovanje partnerjev v prehranski verigi ter poudaril, da je začetek partnerstva v žitni verigi dober zgled in da se ob omejenih kmetijskih površinah premalo zavedamo njihove prednostne rabe za proizvodnjo hrane.

Letošnje ocenjevanje pekovskih izdelkov ima po besedah Tonija Balažiča, predsednika uprave Skupine Žito in predsednika sekcije za mlinarstvo in pekarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), še prav poseben pomen. Zato, ker so se ob zviševanju cen surovin in posledično tudi kruha proizvajalci srečevali s skušnjavo »zmanjšanja kakovosti izdelka zaradi višjih stroškov«. Toda nagrade so, kot meni Balažič, potrditev, da je za peke kakovost še vedno na prvem mestu.