V Španiji načrtujejo podružnico Las Vegasa

Podjetje Las Vegas Sands, ki ima v lasti hotele in igralnice v Las Vegasu, Singapurju in Macau, želi v Barceloni ali Madridu zgraditi klon igralniške prestolnice ZDA. Španski lokalni politiki to idejo sprejemajo z odprtimi rokami.

Objavljeno
21. februar 2011 19.02
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Novo igralniško središče Evrope bi se lahko imenovalo Europa Vegas ali EuroVegas, je izjavil vodja podjetja Las Vegas Sands, Sheldon Adelson. Projekt bi bil vreden okoli 15 milijard evrov, za ta denar pa bi poleg igralnic zgradili še megahotele z 20.000 sobami ter nakupovalnimi in kongresnimi centri.

Takšna naložba bi bila dobra novica za špansko gospodarstvo, ki ga je kriza močno prizadela. Ima namreč najvišjo stopnjo brezposelnosti v Evropski uniji in velik javnofinančni primanjkljaj. Projekt bi ustvaril na desettisoče novih delovnih mest.

Las Vegas Sands so se za Španijo po poročanju nemškega Spiegla odločili, ker od nje pričakujejo izdatno pomoč, saj naj bi jo posledice krize po prepričanju Adelsona prisilile v to, da bo ustregla željam investitorja. Tako upajo, da bodo predvsem gradbena dovoljenja pridobili hitro in brez zapletov. Las Vegas Sands je namreč prav zaradi strogih pogojev vlade pred kratkim izgubili posel v Macau.

V Madridu so že pokazali zanimanje za projekt; mestne oblasti so španski tiskovni agenciji Efe potrdile, da preučujejo primernost dveh ali treh zemljišč v bližini mesta, kjer bi v prihodnosti lahko stal igralniški kompleks.