V statistični luknji je 15.540 ljudi

Konec lanskega leta je bilo v tako imenovano posebno evidenco zavoda za zaposlovanje vpisanih rekordnih 15.540 ljudi, večinoma delovnih invalidov.

Objavljeno
31. januar 2007 07.00
Služba, kje si?
Ljubljana – Konec lanskega leta je bilo v tako imenovano posebno evidenco zavoda za zaposlovanje vpisanih rekordnih 15.540 ljudi, večinoma delovnih invalidov. Število »članov« te evidence se je v letu dni povečalo za 327, kljub temu da se je število registriranih brezposelnih, med katere se vpisani v posebno evidenco ne prištevajo, v istem obdobju zmanjšalo kar za dobrih 15.000. Prav tako je treba spomniti, da je nekdanji minister za delo Janez Drobnič že septembra lani napovedal »dolgoročno praznjenje« posebne evidence; tudi od takrat pa priliv vanjo narašča.

Posebno evidenco je uvedel nekdanji minister za delo Vlado Dimovski. Vanjo zavod za zaposlovanje od novembra 2002 vpisuje delovne invalide, ki prejemajo denarno nadomestilo zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, tujce brez veljavnega osebnega delovnega dovoljenja in presežne delavce, ki so izgubili delo iz poslovnih razlogov. Uradni namen evidence (ločeno obravnavanje najteže zaposljivih) je hitro zvodenel ob njeni statistični pripravnosti: do začetka mandata Janševe vlade je bilo v njej že 14.000 brezposelnih, ki niso (bili) vključeni v uradno brezposelnost po nobeni od obeh metodologij. Razsežnost te številke ponazarja naslednja primerjava: v dveh letih od uvedbe te evidence do sestopa ministra Dimovskega je število registriranih brezposelnih padlo za 11.047.

Kljub temu da je NSi tedanji vladi večkrat očitala, da s posebno evidenco zamegljuje dejansko stanje na trgu dela in prikazuje lažno uspešnost pri zmanjševanju brezposelnosti, njen minister za delo Janez Drobnič te evidence ni odpravil. To je utemeljeval z mednarodnim ugledom Slovenije, ki da bi lahko padel zaradi nenadnega povečanja števila registriranih brezposelnih. Tudi Drobnič je kmalu ugotovil statistično pripravnost posebne evidence; število vpisanih se je ves čas njegovega mandata povečevalo. Še decembra 2005 jih je bilo 15.184, leto dni kasneje že rekordnih 15.540.

Drobnič je še septembra lani zagotavljal, da bodo evidenco »dolgoročno počasi praznili z intenzivnimi programi zaposlovanja, ki smo jih že uvedli pri invalidih«. Kljub temu pri tem ni (bil) usklajen s statistiko: septembra lani je zavod v evidenco vpisal 46 ljudi, oktobra 117, novembra že 141 in decembra še 263.

Več v današnjem tiskanem Delu