V zimo brez rezerv

Ob za 17 odstotkov nižjih cenah potniških prevozov so ob zmanjšanem prometu letalske družbe s prodajo vozovnic ustvarile za 1,5 do dve milijardi evrov manj prihodkov.

Objavljeno
09. oktober 2009 20.38
Adria Airways je na brniškem letališču slovesno obeležila nakup dveh novih letal canadair regional jet CRJ 900
A. S.
A. S.
Ljubljana - Druga polovica poletja v evropsko letalsko industrijo ni prinesla olajšanja. Letalski prevozniki združeni v AEA (Association of European Airlines) so avgusta prepeljali 3,5 odstotka manj potnikov kot avgusta lani in preleteli 1,8 odstotka manj kilometrov. Tedenski podatki kažejo, da bo september še slabši. Članice AEA prepeljejo vsak mesec okrog štiri milijone
potnikov manj kot pred krizo, podatki pa se ne izboljšujejo, ugotavlja generalni sekretar AEA Ulrich Schulte-Strathaus.

Ob za 17 odstotkov nižjih cenah potniških prevozov so ob tako zmanjšanem prometu letalske družbe s prodajo vozovnic ustvarile za 1,5 do dve milijardi evrov manj prihodkov. Ulrich Schulte-Strathaus pojasnjuje, da so v normalnih razmerah letalske družbe v poletni sezoni pripravljale zaledje za prometno skromnejši zimski čas. Letos pa poleti niso ustvarile dobička, tako da jih čaka črna zima. Poletje so še nekako preživeli tudi zato, ker so lahko prilagajali število letov. Če EU tega začasnega ukrepa ne bo podaljšala, potem je prihodnost še temnejša.V osemmesečju so članice AEA prepeljale za 7,5 odstotka manj potnikov kot v enakem lanskem obdobju, vseh skupaj je bilo slabih 218 milijonov. Letala so prepeljala dobrih petsto milijard potniških kilometrov, za 5,7 odstotka manj kot lani. Najbolj, za desetino, je upadel domači promet; evropskega prometa merjenega s številom potnikov je bilo v letošnjem osemmesečju za 8,5 odstotka manj kot v lanskem, na prekoatlantskih letih pa je bilo za okrog sedem odstotkov manj potnikov. Povečanja je statistika zabeležila pri letih med Evropo in Afriko ter Srednjim Vzhodom.
Slovenska Adria je po podatkih AEA avgusta letos prepeljala 96 tisoč potnikov, devet odstotkov manj kot lani, v osemmesečju, kjer pa je močno čutiti vpliv lanskega predsedovanja EU pa skupaj 637 tisoč potnikov, 15,9 odstotkov manj kot v lanskem osemmesečju. Povprečna zasedenost letal je bila v AEA v osemmesečju 75,4-odstotna in avgusta 82-odstotna. Adriini podatki pa so na osemmesečni ravni 59,3 in avgustovski 66,1 odstotek, medtem, ko sta bili lani številki 65,1 in 68,7.