V Zvezdi stavko zamrznili do 20. novembra

Zaposleni v kranjski tekstilni tovarni Zvezda so ob 7. uri pričeli z osemurno opozorilno stavko, nato pa so po pogovorih z upravnim odborom stavko zamrznili do 20. novembra.

Objavljeno
09. november 2009 10.34
Ka.L./Ka.Ž./STA
Ka.L./Ka.Ž./STA
Kranj - Zaposleni v kranjski tekstilni tovarni Zvezda so po pogovorih z upravnim odborom podjetja zamrznili stavko do 20. novembra. Do takrat naj bi bili namreč po besedah predsednice upravnega odbora Tee Nevene Gorjup znani rezultati pogovorov s strateškim partnerjem Tekstina iz Ajdovščine, ki je pripravljen vložiti sredstva v Zvezdo.

 

Gorjupova je ob tem dodala, da bo upravni odbor po 20. novembru, če do tedaj ne bo vzpostavljena proizvodnja, sprožil vse potrebne postopke za končanje agonije. V podjetju, ki je po njenih besedah začasno nelikvidno, ne pa tudi insolventno, je sicer zaposlenih 65 ljudi. Zaradi kratkoročne nelikvidnosti je vodstvo že začelo postopke, da v najkrajšem možnem času izterja sredstva.

 

Sicer pa so v podjetju za rešitev težav zaprosili tudi za premostitvena sredstva preko jamstvene sheme, a pri bankah njihove vloge niso bile pozitivno rešene, je povedala Gorjupova. Ob tem čakata na sodišču do pravnomočnosti sklepov tudi dve terjatvi v skupni višini 93.000 evrov, od tega 29.000 evrov za odpravnino nekdanjega direktorja Alojza Omejca.

 

Gorjupova je še pojasnila, da si upravni odbor prizadeva izterjati čim več terjatev Zvezde do dolžnikov ter zagotoviti premostitvena sredstva izven bančnega sektorja. Poleg tega je družbi pripravljena zagotoviti potrebna sredstva ajdovska Tekstina. V prihodnji dneh bo imela zato predsednica upravnega odbora predvidoma vsaj dve srečanji s predstavniki Tekstine.

 

V katero smer trenutno tečejo pogovori in koliko ljudi bo po teh pogovorih dejansko ostalo v Zvezdi, Gorjupova zaenkrat ni povedala, je pa zatrdila, da bo 20. novembra vse jasno. Ob tem je obljubila, da bodo skušali do 15. novembra zagotoviti sredstva za poplačilo prispevkov za socialno varnost, regresa pa do takrat po njenem mnenju še zagotovo ne bo mogoče izplačati.

 

V kolikor Zvezda ne bo uspešna pri izterjavah terjatev in bo prišlo do insolventnosti, bo podjetje predlagalo stečaj ali prisilno poravnavo. Tekstina je namreč pripravljena zagotoviti sredstva le za naročila, surovine, proizvodnjo in s tem povezane stroške, medtem ko pa ostalih stroškov in terjatev za Zvezdo po besedah Gorjupove ne bo poplačevala.

 

Zaposleni so danes nameravali stavkati, ker še vedno niso dobili letošnjega regresa, ob izplačilu septembrske plače pa jim niso bili izplačani tudi prispevki za socialno varstvo, prav tako pa večina proizvodnje stoji. Predsednik sindikata v Zvezdi Janez Podgorelec je znova pojasnil, da so skladišča v tovarni prazna, medtem ko pa naročila dobivajo. Danes do 13. ure bodo v tovarni pripravili seznam ljudi, ki bodo v podjetju delali v času do 20. novembra, ostali pa bodo odšli na čakanje.