Valjevo zahteva od Gorenja novo proizvodno linijo

Občinska oblast Valjeva zahteva od Gorenja, ki ima v tem mestu tovarno hladilne tehnike, da do 18. decembra zgradi novo proizvodno linijo. Po pogodbi naj bi Gorenje na novi proizvodni liniji moralo zaposliti 500 delavcev.

Objavljeno
01. februar 2011 15.30
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
Velenje, Valjevo, Zaječar - V nasprotnem valjevska občina Gorenju ne bo podaljšala najemne pogodbe za pet hektarjev zemljišča, ki so ga Velenjčani ob obstoječi tovarni dobili v 99-letni najem za okrog 700.000 evrov, piše STA.

Srbski časnik Večernje novosti danes poroča, da je valjevska občina Gorenje že obvestila, da mu najemne pogodbe ne bo podaljšala, če do letošnjega decembra ne bo stekla gradnja nove proizvodne linije, temveč bo zemljišče ponudila drugemu investitorju.

V Gorenju so danes za STA povedali, da izjav valjevskega župana ne bodo komentirali. "Dosedanje odnose z lokalnimi oblastmi v Valjevu ocenjujemo kot dobre in želimo si, da ostanejo takšni tudi vnaprej, saj je Gorenje pomemben investitor v kraju," so dodali.

Že prejšnji teden je valjevska občinska oblast izrazila nezadovoljstvo, ko je izvedela, da bo Gorenje novo tovarno gradilo v Zaječarju, ki je Velenjčanom ponudilo brezplačno zemljišče. Takrat je Dinkić za Tanjug povedal, da občinska politika v Valjevu, ki je pričakovala, da bo Gorenje novo tovarno gradilo prav v tem mestu, nima vzroka za nezadovoljstvo, saj bo velenjska družba povečala število zaposlenih tudi v valjevski tovarni.

Podpisan sporazum o gradnji Gorenjeve tovarne v Zaječarju

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac, podpredsednik srbske vlade Mlađan Dinkić in župan Zaječarja Boško Ničić so v četrtek v Zaječarju podpisali sporazum o gradnji Gorenjeve tovarne, v kateri bo potekala montaža pralnih in sušilnih strojev. Tovarna bo prinesla 300 novih delovnih mest, vrednost naložbe pa je ocenjena na 2,9 milijona evrov, piše STA in dodaja, naj bi po napovedih Dinkića Gorenje že marca letos začelo s prenovo zaječarske tovarne Porcelan v stečaju, v kateri bo potekala montaža pralnih in sušilnih strojev. Srbsko ministrstvo za gospodarstvo in regionalni razvoj pa je Gorenjevo naložbo v Zaječarju podprlo s tremi milijoni evrov, kar pomeni, da bo Gorenje za vsakega novega zaposlenega na tej lokaciji prejelo 10.000 evrov, piše STA.

Po sporazumu bo Gorenje v roku enega leta od podpisa vseh obveznih dokumentov vzpostavilo poslovne aktivnosti v Zaječarju, v roku treh let pa naj bi zaposlili 300 delavcev. Velenjčani bodo tovarno kupili iz stečajne mase, njen industrijski kompleks pa obsega dve proizvodni hali s skupno površino 18.000 kvadratnih metrov.

U Zaječarju naj bi Gorenje načrtovalo tudi proizvodnjo umivalnikov, ki zdaj poteka na lokaciji hčerinske družbe Notranja oprema v Šoštanju.

Velenjčani pa že imajo dve tovarni v Srbiji, in sicer tovarno hladilne tehnike v Valjevu in tovarno grelnikov vode v Stari Pazovi.