Večjih odpuščanj ne bo

Matjaž Šarabon je pojasnil, da bodo v Elanu predvidoma odpustili 18 ljudi. Razlog za zmanjšanje števila zaposlenih je zmanjšanje obsega proizvodnje, zaradi zelene zime.

Objavljeno
28. marec 2007 15.07
Begunje na Gorenjskem - Član uprave in vodja Skimarjevega zimskega dela Matjaž Šarabon je potem, ko so Elanovi presežni delavci v torek začeli prejemati odločbe o prenehanju delovnega razmerja, danes pojasnil, da bodo v teh dneh predvidoma odpustili 18 ljudi. Glavni in edini razlog za zmanjšanje števila zaposlenih tako v proizvodnji kot v režiji pa je zmanjšanje obsega proizvodnje. Zato v Elanu novih večjih odpuščanj ne načrtujejo, razen če bi bila prihodnja zima ponovno zelena in bi se prodaja smuči zmanjšala.

Elanov sindikat za presežke išče zaposlitve

Predsednik Elanovega sindikata Dušan Ferjan pa je danes povedal, da je po novem predvideno, da bo Elan odpustil ne 18 temveč 17 delavcev, saj so za še enega, ki je bil predviden kot presežek, našli delovno mesto. "Prvotno predvidena številka zmanjšanja števila zaposlenih je bila 30, danes smo to številko zmanjšali že na 17, saj se ob dogovarjanju z upravo družbe borimo za vsakega posameznika," je poudaril Ferjan in dodal, da so za 11 delavcev že našli zaposlitev v Skimarjevem Elan Marine, pet delavcev pa je samih odšlo iz Elana, ker je dobilo nove zaposlitve. Povpraševanje po delavcih je namreč v Iskri Mehanizmi, Savi Tires in tudi v Lipu Bled.

Zaradi zelene zime za to leto za petino manjša naročila za smuči

V Elanu, ki skupaj zaposluje 930 ljudi, so sicer od leta 2003 zaposlili kar 200 novih delavcev, dodatne zaposlitve pa so bile predvidene tudi v prihodnjih letih na podlagi srednjeročnega plana povečevanja proizvodnje. Vendar pa se letos proizvodnja ne bo povečala v skladu z načrtom, ki je predvideval proizvodnjo 820.000 parov smuči, in bo ostala na lanski ravni 640.000 smuči. Zaradi zelene zime je namreč v trgovinah po svetu ostalo kar milijon neprodanih smuči, zato so se v Elanu naročila za to leto zmanjšala za petino.

Težave imajo tudi drugi svetovni proizvajalci smuči in druge smučarske opreme

S podobnimi težavami se srečujejo tudi drugi svetovni proizvajalci smuči in druge smučarske opreme. Številni izmed njih so morali zaradi zmanjšanja trga zaradi zelene zime sprejeti celo strožje ukrepe kot Elan. Tako je na primer Atomic v zadnjem času odpustil 80 zaposlenih, Rossignol pa je celo zaprl tovarno v Španiji. V Elanu vendarle bolj optimistično gledajo v bližnjo prihodnost, saj je uprava uspela pridobiti nekatere nove posle. "Ne vemo pa, kaj bi se zgodilo, če bi bila še ena zelena zima," je dodal Ferjan.

Odpuščeni delavci bodo dobili odpravnine

V Elanu je komunikacija med sindikatom in upravo glede ukrepov zaradi zmanjšanja proizvodnje dobra, sta ocenila tako Šarabon kot Ferjan. Kot je pojasnil Šarabon, bodo delavci, ki bodo do poteka odpovednega roka doma na čakanju, dobili odpravnine. Poskrbljeno bo spoštovanje tudi ostalih zakonskih zahtev, poleg tega pa jim bodo na zavodu za zaposlovanje pomagali do novih služb. Ferjan je ob tem dodal, da uprava upošteva njihove zahteve po stalnem obveščanju delavcev, preglednem odpuščanju in spoštovanju zakonov.

Ker gre za individualna odpuščanja na podlagi pripravljenih seznamov in ne programa presežnih delavcev, se sindikat posveti vsakemu izmed delavcev, ki so obveščeni o tem, da bodo v Elanu izgubili službo. Sicer pa je vzdušje med vsemi Elanovimi delavci slabo, saj ne vedo, kaj bo jutri. Strah stopnjujejo tudi napovedi o ponovni zamenjavi uprave, ki naj bi se po nekaterih podatkih zgodila po zamenjavi v nadzornem svetu na aprilski skupščini.