Combi iz Mlade Boleslave

Škoda superb je morda postavila nekaj novih meril. Združila je prostornost z dobrimi voznimi lastnostmi in nekaterimi dosežki sodobne avtomobilske tehnologije, ki si jo deli z drugimi avtomobili skupine Volkswagen.

Objavljeno
16. oktober 2009 20.43
Željko Purgar, besedilo in foto
Željko Purgar, besedilo in foto
Nova različica superba z oznako combi pa češki znamki iz Mlade Boleslave in njenim avtomobilom prinaša nekaj posebnosti, še zlasti v primerjavi s podobno ponudbo koncernskih znamk.

Če znaša osnovna prostornina prtljažnika do prožnega prekrivala 633 litrov, ob zloženih zadnjih sedežih pa izjemnih 1815 litrov, je jasno, da je to karavan, ki reši iz zagate tudi večje družine. Prav tako se ujema s potrebami tistih, ki v prostem času ali ob kakšni drugi priložnosti potrebujejo veliko prostora za najrazličnejšo opremo in prtljago, ki jo morajo vzeti s seboj. A novi superb dokazuje suverenost Škode pri karavanih tudi s tem, da ne deluje okorno. Zgornji del zadnjih vrat je namreč nagnjen naprej, tako da se combi s svojo obliko zlahka postavi ob bok avtomobilom, ki jim priznavamo tudi zapeljivost.

Ob možnosti postopnega zlaganja zadnjih sedežev, torej prilagajanja notranjosti potrebam po večjem prtljažnem ali potniškem prostoru, ima prtljažnik še (odvisno od stopnje opremljenosti) dno oziroma ploščad, ki jo je mogoče izvleči in si tako olajšati nalaganje večjih predmetov. Na voljo je tudi dvojno dno, pa svetilka, ki jo lahko vzamemo iz ležišča na stranici in si z njo posvetimo za kakšnim temnim vogalom. Modni in nadvse uporabni so tudi pritrjevalni trakovi in druge možnosti pregrajevanja prtljažnika in varnega vpenjanja prtljage.

Pogonske sklope si combi deli s superbom v limuzinski oziroma kombilimuzinski izvedbi. Najmočnejši bencinski motor je na voljo le s štirikolesnim pogonom, pri močnejšem dizelskem in osnovnem bencinskem stroju pa je zanj treba doplačati. Pri vseh motorjih razen osnovnem bencinskem se je mogoče odločiti tudi za samodejni menjalnik DSG. Superb combi bo na naše ceste zapeljal februarja prihodnje leto, če bodo cene potrjene, pa ga bo mogoče naročiti že prihodnji mesec. Načeloma bo od limuzine dražji za 1200 do 1300 evrov.

Iz sobotne tiskane izdaje.