Komisiji pomagajo isti, kot so svetovali pri prevzemih

Preiskovalna komisija bo sklenila pogodbo o zbiranju gradiva iz prevzemne zakonodaje s podjetjem Nebra, d.o.o., ki je sodelovalo in svetovalo pri pripravah prevzemne zakonodaje in nekaterih managerskih prevzemih.

Objavljeno
02. september 2009 15.00
Karmen Lugarič
Karmen Lugarič
Ljubljana - Na 2. seji preiskovalne komisije glede odgovornosti javnih funkcionarjev pri spornih managerskih prevzemih (v primerih Pivovarne Laško in Istrabenza), so sprejeli sklep o sklenitvi pogodbe z izbranim pooblaščencem, ki bo zbral gradivo, s katerim bo preiskovalna komisija nadaljevala delo. Pooblaščenec bo zbral gradivo, ki izhaja iz vse relevantne prevzemne zakonodaje, iz gradiva Ministrstva za gospodarstvo, gradivo, ki izhaja iz državnega zbora (predlogi, podprti predlogi, zavrnjeni predlogi), kot tudi strokovno gradivo (pravne in medijske objave).

Pogodba bo sklenjena s podjetjem NEBRA, d.o.o., podjetjem za davčno in gospodarsko svetovanje, katerega direktorica je Branka Neffat, in ki je svetovalo pri nekaterih managerskih prevzemih, med drugim pri podejtju Jata emona. Svetovalo je tudi podjetju Istrabenz. Za kakšno vrste storitve je šlo pri slednjem, ne vemo, saj je Neffatova, ki je odgovorna za tovrstne informacije, kot so nam zatrdili na Nebri, zaenkrat odsotna. Predsednik preiskovalne komisije, Alojz Posedel je zatrdil, da gre pri izboru pooblaščenca le za pripravo elaborata, kjer podjetje ne bo podalo nobene ocene, ampak le zbralo gradivo, ki bo temelj za nadaljnje delo komisije in drugih strokovnjakov. Nebra bo morala gradivo oddati do 15. oktobra.

 

Cena storitve zaenkrat še ni znana, dogovorili so se za urno postavko, a dokler ne bo podpisana pogodba z državnim zborom, ki jo bo podpisala generalna sekretarka, zneska niso želeli povedati. Nebro je predlagal član DeSUS-a, v igri pa sta bili še dve ponudbi (obe slovenski), a so, kot je dejal Posedel, Nebro izbrali na podlagi referenc in poznavanju prevzemne zakonodaje. Na vprašanje, ali ni smešno, da na projektu dela podjetje, ki je sodelovalo pri pisanju prevzemne zakondaje in nekaterih managerskih prevzemih, je Posedel dejal, da gre pri pogodbi s podjetjem Nebra le za zbiranje gradiva, in ne za podajanje končnih ocen s strani podjetja glede preiskovanih spornih managerskih prevzemov, zakonodaje ali odgovornosti javnih funkcionarjev pri spornih managerskih prevzemih.