Pogačnik: Cena mleka prenizka

Razmere na trgu mleka se v zadnjem času umirjajo, vendar pa bo treba opraviti še veliko dela. Kot pravi kmetijski minister Pogačnik, je cena mleka še vedno občutno prenizka.

Objavljeno
21. oktober 2009 15.48
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Kot pojasnjuje minister Milan Pogačnik, primerjava cen kaže, da se je stanje stabiliziralo. "Cena je zadnje štiri mesece razmeroma stabilna, po prvih, še neuradnih izračunih pa se je v septembru rahlo zvišala. Tako je mogoče govoriti o nekem trajnejšem umirjanju stanja," je dejal.

Vendar pa s tem niso zadovoljni, saj je cena še vedno občutno prenizka. V primerjavi z letom 2008, ko je bila cena sicer zelo visoka, je mleko cenejše za 22 odstotkov, v primerjavi z letom 2007 pa za šest odstotkov. "Skupen cilj je, da v prihodnje dosežemo ceno okrog 30 centov za kilogram mleka," je dejal minister in dodal, da se zdaj ta cena približuje 27 centom.

Za liter mleka od 23-25 centov

Po besedah predsednika Sindikata kmetov Slovenije kmetje sicer trenutno za liter mleka dobijo v povprečju okrog 23 do 25 centov, kar je na podobni ravni kot pred vstopom Slovenije v EU. Če se to ne bo popravilo, bo to po njegovih besedah pomenilo umiranje na obroke tistih kmetij, ki so specializirane za proizvodnjo mleka in jim je to edini vir prihodka.

Pogačnik ob vsem tem poudarja, da je koeficient ekonomičnosti pridelave mleka še vedno prenizek, zato je potrebno razmisliti tudi o ukrepih, kot je na primer izboljšanje proizvodnje.

Potrebno bo tudi okrepiti pogajalsko moč pridelovalcev in odkupovalcev. "Želimo povezati vse dejavnike v tej verigi in izpostaviti njihovo odgovornost," je dejal minister in dodal, da morajo določene naloge opraviti tudi v zadružni zvezi in kmetijsko gozdarski zbornici.

Potrebe po povečanju potrošnje mleka se zaveda tudi minister. Naslednje srečanje, ki bo v roku 14 dni, naj bi se tako osredotočilo na osnutek zakona o generični promociji kmetijskih in živilskih proizvodov. Ta bo namreč lahko prispeval k povečanju porabe mleka.

Minister je udeležencem srečanja predstavil tudi predlog, ki ga je Evropska komisija podala na v torek končanem svetu kmetijskih ministrov EU v Luksemburgu in predvideva dodelitev dodatnih 280 milijonov evrov sredstev za reševanje krize v evropskem sektorju mleka. Slovenija naj bi s tega naslova prejela dodatnih 1,2 milijona evrov.

Kdo je upravičen do pomoči?

Kot je znano, je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) opozorila, da se je pri izvajanju uredbe o finančni pomoči ob nepredvidljivih dogodkih v kmetijstvu, na podlagi katere se razdeljuje omenjena pomoč, neupravičeno zgodilo, da so do pomoči upravičeni le tisti kmetje, ki so obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovan z naslova opravljanja kmetijske dejavnosti na osnovi katastrskega dohodka, ne pa tudi tisti, ki so v to zavarovanje vstopili prostovoljno.

Po današnjih pojasnilih ministra so spisek tistih, ki so obvezno zavarovani, dobili z zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Bodo pa zdaj ta spisek preverili in ga po potrebi popravili, zaradi česar pa lahko pride tako do podaljšanja roka izplačila kot do spremenjene višine plačila na posamezno kmetijo oz. kravo. O tem bodo torej še tekli pogovori.