Vipa objavila namero za prevzem Mlinotesta

Družba Vipa je objavila namero za prevzem ajdovskega Mlinotesta, v katerem že obvladuje 42,39-odstotni lastniški delež.

Objavljeno
29. december 2006 09.31
Nova Gorica - Družba Vipa je danes objavila namero za prevzem ajdovskega Mlinotesta, v katerem že obvladuje 42,39-odstotni lastniški delež (1.012.839 delnic). Kot navajajo v novogoriški družbi, bodo prevzemno ponudbo dali solidarno z družbo Vipa Holding, razen če ne bo dosežen drugačen dogovor.

Vipa je o prevzemni nameri že obvestila Agencijo za trg vrednostnih papirjev, urad za varstvo konkurence ter poslovodstvo in predstavnike delavcev Mlinotesta. Ponudba za prevzem bo objavljena ne prej kot v 10 dneh po objavi prevzemne namere, skladno z zakonom pa mora biti objavljena v mesecu dni.

V nameri za prevzem Vipa cene, ki jo namerava ponuditi za delnico ajdovskega podjetja, ne navaja. Po navedbah nekaterih medijev pa naj bi za delnico Mlinotesta ponudila 1800 tolarjev.

Vipa je pred kratkim kupila 22-odstotni delež države v Mlinotestu, potem delež Krone, prejšnji teden pa še 16,5-odstotni delež investicijske družbe Maksima. Skupaj z Vipo Holdingom, ki je 25-odstotna lastnica Mlinotesta in ki jo prevzema Vipa, ima tako novogoriška družba v Mlinotestu že zdaj večinski delež.

Kot je znano, sta se za Mlinotest od letošnje jeseni potegovala Pekarna Blatnik in Žito, Vipa pa se je v pekarsko bitko vključila v začetku decembra z nakupom 21,7-odstotnega deleža Kapitalske družbe in Slovenske odškodninske družbe v Mlinotestu. Za delnico je ponudila 1800 tolarjev, kar je bilo več, kot sta ponujala Blatnik (1695 tolarjev) in Žito (1730 tolarjev).

V Vipi verjamejo, da ima Mlinotest razvojne potenciale. Zato v prihodnje ne izključujejo drugih lastniških in poslovnih povezovanj v panogi s ciljem konsolidacije, so ob nakupu državnega deleža v ajdovski družbi navedli v Vipi. V družbi želijo, da Mlinotest v procesu morebitne konsolidacije pekarske industrije nadaljuje z aktivno vlogo, kot jo je izvajal že v preteklosti.

Zaradi nepričakovanega zasuka v pekarski vojni so se v javnosti začela pojavljati ugibanja o ozadju Vipinega nakupa Mlinotesta. Kot menijo nekateri poznavalci, naj bi bila v ozadju nakupa država in s tem preprečila uspešnost Žitove ponudbe za prevzem Mlinotesta. Prvi mož Vipe Borut Kuharič je sicer nedavno kakršnokoli vpletenost države v posel zanikal.