Virant s sindikati o vrednotenju delovnih mest

Resorni minister Gregor Virant se je za zaprtimi vrati s predstavniki sindikatov javnega sektorja pogovarjal o vrednotenju delovnih mest s posebnimi pooblastili in odgovornostmi.

Objavljeno
14. marec 2007 21.13
Ljubljana – Resorni minister Gregor Virant se je za zaprtimi vrati s predstavniki sindikatov javnega sektorja pogovarjal o vrednotenju delovnih mest s posebnimi pooblastili in odgovornostmi. V precep so torej vzeli delovna mesta z zahtevano srednješolsko izobrazbo – policistov, carinikov, paznikov, izterjevalcev, vojakov in gasilcev. Po posvetu je Virant izjavil, da je za poenotenje sindikatov čedalje manj možnosti. Zato je vlada zdaj pred naslednjo odločitvijo: ali vztrajati pri izravnavi primerljivih delovnih mest ali ponuditi njihovo diferencirano obravnavo. O tej dilemi bo vladni kabinet odločal v prihodnjih nekaj tednih.

Vladno stran so zastopali predstavniki ministrstev za javno upravo, finance, notranje zadeve, obrambo ter pravosodje, sindikalno pa zastopniki številnih sindikatov. Skupne popoldanske novinarske konference se je tako, poleg resornega ministra, udeležilo kar enajst zainteresiranih. Gregor Virant je kot pooblaščenec vlade uvodoma posebej poudaril, da se o novi kolektivni pogodbi za uslužbence v javnem sektorju pogajajo že pet let. Izrazil je obžalovanje, da je prišlo do »razdora« in da mora v tej fazi pogajanj o zadevi odločati vlada, ki pa je svoj predlog dala na mizo in ga sindikati lahko podpišejo že jutri. Vrednost ponudbe je nominalno zvišanje plač za 55 milijard tolarjev oz. skoraj 230 milijonov evrov na leto, ta finančni okvir pa ni naključen, saj se oblikuje na podlagi dela redne letne uskladitve plač, je še razložil Virant.

Policisti še vedno zahtevajo boljše vrednotenje, s čimer pa se sindikati, ki zastopajo primerljive poklice in ki so dogovor o izravnavi enkrat že podpisali (denimo cariniki), ne strinjajo. Višje vrednotenje in izvzemanje iz plačnega sistema so pričakovali tudi v sindikatu paznikov, vendar so se nazadnje vendarle odločili za kompromis. Kakor je pojasnil zastopnik policijskega sindikata Aleksander Cvar, so na podlagi primerljivih analiz strokovnjakov in vlade vendarle pričakovali, da bodo policisti bolje ovrednoteni. Še zlasti zato, ker je prepričan, da »k reševanju spora« lahko argumentirano pripomore tudi konfederacija sindikatov javnega sektorja, ki zastopa okrog 73.000 zaposlenih in v katero je vključen tudi policijski sindikat.

Več v četrtkovem tiskanem Delu