Višanje cen nafte lahko svet pahne v novo recesijo

Investicijska banka Morgan Stanley ocenjuje, da je nova recesija verjetna, če bo cena sodčka surove nafte presegla 120 dolarjev oziroma 88 evrov. To bi se zaradi nemirov v arabskem svetu lahko zgodilo. V Evropski uniji se sicer množijo pozivi po večanju naložb v zeleno gospodarstvo.

Objavljeno
23. februar 2011 11.47
Anže Voh Boštic, delo.si
Anže Voh Boštic, delo.si
Jonathan Garner, glavni strateg banke Morgan Stanley za Azijo in trge v razvoju meni, da bo povišanje cen nafte na več kot 120 dolarjev na sod že tako zavrlo rast svetovnega gospodarstva, da se bo to znašlo v recesiji, poroča agencija Bloomberg.

Veliko uglednih analitikov, med njimi tudi tisti z Mednarodnega denarnega sklada, Deutsche Bank in Bank of America Merrill Lynch napovedujejo, da se svetovno gospodarstvo lahko spopade le s kratkoročnim povišanjem cen črnega zlata. Če se bodo Gadafijeve grožnje, da se bo proti upornikom v Libiji boril do zadnje kaplje krvi uresničile, bi to lahko povzročilo velik in dolgotrajen dvig cen.

Cene nafte so se na svetovnih trgih zvišale na največjo vrednost od leta 2008. Za sodček je na newyorški borzi trenutno treba odšteti 96 dolarjev. Vzrok za visoko ceno so poleg nemirov v Libiji, ki je tretja največja izvoznica nafte na afriški celini, tudi negotova situacija v še nekaterih državah izvoznicah nafte.

Zelena rast je na dosegu roke

V EU so ob tem vse glasnejši pozivi po večjem vlaganju v zelene tehnologije. Nemško okoljsko ministrstvo je prejšnji teden predstavilo poročilo, v katerem trdi, da lahko EU s takšnimi naložbami, ki bi med drugim zmanjšale izpuste ogljika za 30 odstotkov, zagotovi rast njenega gospodarstva, poroča spletna stran Euractiv. Takšne investicije bi rasti dodale 0,6 odstotka na letni ravni, obenem pa bi ustvarile šest milijonov novih delovnih mest.

Za takšen učinek bi se morala vlaganja v zeleno tehnologijo z zdajšnih 18 odstotkov BDP povečati na 22 odstotkov. Denar bi morali usmeriti v pomoč vzhodnoevropskim državam pri prilagajanju evropskim energetskim standardom in v spodbude podjetnikom ki vlagajo v razvoj zelene tehnologije, v obliki oprostitev plačila davkov. Obenem je potrebno na novo napisati gradbene in transportne standarde, ki bi spodbujali uporabo obnovljivih goriv in energetsko učinkovitost ter standardizirati pametna energetska omrežja.