Višje cene hrane v revščino pahnile še 44 milijonov ljudi

Svetovna banka je sporočila, da so višje cene hrane od junija 2010 do januarja letos v državah v razvoju v revščino pahnile dodatnih 44 milijonov ljudi. Predsednik banke Robert Zoellick je opozoril, da so se cene hrane povzpele na nevarno raven.

Objavljeno
16. februar 2011 09.33
Ka.L.
Ka.L.
Washington - Po njegovem mnenju lahko to dodatno zaplete že tako negotov položaj na Bližnjem vzhodu in v srednji Aziji, kjer lahko višje cene hrane povzročijo nove proteste oziroma imajo druge družbene ali politične posledice. Cene hrane po svetu bodo tudi na dnevnem redu dvodnevnega ministrskega zasedanja držav skupine G20, ki se začenja danes v Parizu, poroča STA.

Zoellick je mednarodno skupnost pozval, naj si ne zatiska oči pred problemom in naj ustrezno ukrepa, da se cene ne bodo zvišale še bolj.

Indeks cen hrane Svetovne banke je od oktobra lani do januarja letos poskočil za 15 točk in je le za tri točke pod zadnjim vrhom, doseženem na višku svetovne gospodarske krize leta 2008. Med vzroki za višje cene hrane so katastrofalne suše in neurja ter drugi ekstremni vremenski pojavi v zadnjem letu dni, še piše STA in dodaja, da visoke cene hrane sicer še niso prizadele vseh svetovnih regij. Podsaharska Afrika se za zdaj dobro drži, ker je bila zadnja letina obilna. Edino Burundi in Kamerun se soočata s 40-odstotnim povečanjem cen fižola. Več težav je na Bližnjem vzhodu, v Aziji, delih Latinske Amerike, vzhodni Evropi in srednji Aziji.