Vizjak: Brez nuklearke ni dolgoročne oskrbe

Gradnja drugega bloka nuklearke je po besedah ministra za gospodarstvo resna alternativa. Ta hip namreč Sloveniji manjka približno 500 megavatov instalirane moči.

Objavljeno
05. januar 2007 10.59
Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak
Ljubljana - Gradnja drugega bloka nuklearke je po besedah ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka resna alternativa. Pred gradnjo pa je treba po njegovem mnenju še marsikaj urediti, med drugim odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov. "Brez jedrske energije si sicer ne predstavljam dolgoročne oskrbe Slovencev z elektriko," je Vizjak povedal v pogovoru za časnik Finance.

Vizjak je prepričan, da bi financiranje gradnje drugega bloka zmogla nuklearka sama. Glede odlagališča odpadkov pa je dejal, da je v Krškem že začasno odlagališče in lokacija ob nuklearki se mu zdi prava opcija. Ta bi morala biti odobrena leta 2008.

Ta hip Sloveniji manjka približno 500 megavatov instalirane moči. Čez deset let bo primanjkljaj znašal 1000 megavatov, če se bosta nadaljevali gospodarska rast in potrošnja. S tem Slovenijo lahko oskrbi nuklearka, je zagotovil Vizjak.

Cene za elektriko se bodo dvignile

Na vprašanje, kakšna bo cena elektrike v tem letu, je Vizjak odgovoril, da se cene na položnicah za gospodinjstva v povprečju zagotovo ne bodo dvignile za več kot deset odstotkov. Bodo pa različne za različne odjemalce, saj imamo tri vrste porabnikov glede na moč varovalk. Cena elektrike za gospodarstvo pa je večinoma že znana in prepuščena trgu.

Še v januarju bodo na gospodarskem ministrstvu pripravili spremembe podzakonskih aktov, ki jih zahteva odpiranje trga. "Končni porabniki bodo s tem dobili prosto izbiro dobavitelja, ki ga bo lahko vsako gospodinjstvo izbiralo samo," je povedal minister.

HSE bo dobil kapital za nekatere naložbe

Strateški okvir govori o privatizaciji Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) kot celote z dokapitalizacijo. S tem bo HSE dobil kapital za nekatere naložbe, je povedal Vizjak. Sistem bi se lahko po njegovi oceni konsolidiral do leta 2008, v treh do petih letih pa bi že dobili strateškega partnerja prek dokapitalizacije, ob čemer bi država še vedno imela večino. "Če bi ta partner izpolnil pričakovanja, pa bi šel lahko v nadaljnjo dokapitalizacijo, ko bi država obdržala nekaj več kot 25 odstotkov HSE," je še ocenil Vizjak.