Vizjak predstavil prednostne naloge

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je predstavil načrte za prihodnje leto. Ob tem se je dotaknil tudi možnosti izgradnje drugega bloka nuklearke v Krškem.

Objavljeno
05. februar 2007 20.40
Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak
Ljubljana - Ministrstvo za gospodarstvo je uspelo v prvi polovici mandata bistveno posodobiti svojo razvojno politiko ter preiti s sanacijskih v razvojne ukrepe, kar šteje minister Andrej Vizjak med najpomembnejše dosežke in pridobitve. V prihodnje je večina nalog ministrstva poleg nadaljevanja privatizacije tesno povezanih s črpanjem sredstev nove finančne perspektive.

Multiplikativni učinki spodbud za tuje neposredne naložbe, spodbud za izgradnjo turistične infrastrukture in spodbud krepitve konkurenčnosti in podjetništva se povečujejo, je na današnji novinarski konferenci ministrstva za gospodarstvo, na kateri so predstavili predvsem načrte za prihodnje obdobje, dejal Vizjak.
Investicijska dejavnost z omenjenimi ukrepi je leta 2003 ustvarila 300 delovnih mest, leta 2005 okoli 900 delovnih mest, lani pa že 4200 delovnih mest. "

Direktorat za elektronske komunikacije naj bi z evropskimi sredstvi implementiral ukrep nacionalnega širokopasovnega omrežja. Ukvarjal se bo tudi z vračanjem vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, pri čemer želijo na ministrstvu vsa sredstva upravičencem povrniti do konca letošnjega leta.

Za razvoj turizma potrebno okrepiti letalske povezave

Tudi delo direktorata za turizem bo usmerjeno v črpanje evropskih sredstev, namenjenih predvsem vlaganju v turistično infrastrukturo ter za krepitev turističnih destinacij. Izvajal se bo razvojni načrt slovenskega turizma za petletno obdobje 2007 - 2012, pri čemer je Vizjak izpostavil krepitev letalskega sektorja. "Ni si moč predstavljati razvoja slovenskega turizma brez učinkovite povezave Slovenije prek letalskih linij z Evropo in svetom," je dejal Vizjak in izrazil upanje po skorajšnji povezavi med Ljubljano in Tokiom.

Direktorat za notranji trg čaka predvsem veliko normativnih nalog. Vizjak je ob tem izpostavil spremembe zakona o finančnem poslovanju iz leta 1999, s katerimi se bodo popravile "ogromne krivice iz preteklosti". Pripravili bodo še zakon o finančni participaciji zaposlenih pri dobičku, spremembe obrtnega zakona so že v medresorskem usklajevanju, zakon o trgovini naj bi bil pripravljen do julija.

Širitev nuklearke v Krškem?

Ključna naloga direktorat za energijo bo sodelovanje ministrstva pri večji investicijski politiki slovenskih energetskih podjetij, je dejal Vizjak. Pri tem je omenil tako vlaganja v proizvodnjo električne energije kot vlaganja v prenos električne energije in zemeljskega plina, distribucijo električne energije in diverzifikacijo dostopov do virov, predvsem zemeljskega plina.

Z uveljavitvijo uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe dejavnosti sistemskega operaterja distribucijskega omrežja se bo sistemski del ločil od poslovnega dela. Na ravni države je načrtovan en sistemski operater, ohranilo pa se bo pet distribucijskih podjetij, je povedal Vizjak.

Zaključujejo se dogovori o vzpostavitvi drugega energetskega ponudnika okoli Gen energije, priprave na dokapitalizacijo Holdinga Slovenske elektrarne potekajo, tudi priprave na privatizacijo družb TE-TOL, Talum, hčerinskih družb Rudnika Trbovlje Hrastnik in nekaterih drugih potekajo.

Minister se je ob tem dotaknil tudi širitve Krške nuklearke. Do te naj bi prišlo če Slovenija ne bi našla drugih obnovljivih trajnostnih virov električne energije. Ta možnost je med drugim zapisana tudi v vladnem programu nacionalnega razvoja. Vlada bi morala v tem primeru poiskati lokacijo za radioaktivne odpadke saj v sedanjem skladišču prostora že primanjkuje.

Na direktoratu za ekonomske odnose s tujino bodo nadaljevali z vzpostavljanjem predstavništev slovenskega gospodarstva. V letošnjem letu naj bi odprli štiri nova predstavništva, pri tem pa razmišljajo o Savdski Arabiji, Ukrajini, Argentini ali Braziliji ter Kitajski.