Vlada brez obrazložitve razrešila Stanislavo Zadravec Caprirolo

Vlada je, kot smo napovedali v Delu, na predlog ministra za finance Franca Križaniča razrešila direktorico direktorata za zakladništvo na ministrstvu za finance Stanislavo Zadravec Caprirolo.

Objavljeno
11. november 2009 21.38
Miha Jenko
Miha Jenko
Ljubljana - Z ministrstva za finance so nam ob tem poslali obrazložitev, da je »zamenjavo direktorice direktorata za zakladništvo gospe Stanislave Zadravec Caprirolo ministrstvo za finance sprejelo na podlagi zakonskega določila, ki je nastalo še pod prejšnjo vlado in ki daje ministru diskrecijsko pravico, da v roku enega leta brez posebne obrazložitve zamenja direktorja oziroma direktorico direktorata. Minister za finance te odločitve podrobneje ne bo pojasnjeval, saj bi bilo to tudi nekorektno do uslužbenke ministrstva. Gospa Caprirolo pa bo, seveda če bo tako tudi sama želela, ostala na ministrstvu za finance, na delovnem mestu, ki ustreza njeni izobrazbi in delovnim izkušnjam. Zamenjava uslužbenke ministrstva se ne pogojuje z vlogo gospe Caprirolo kot predsednice NS NLB. O tem, kdo vodi NS, odloča nadzorni svet NLB.«

Stanislava Zadravec Caprirolo je sicer tudi predsednica nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke - v njem zastopa interese države - in po mnenju poznavalcev je verjetno prav to lahko glavni vzrok za njeno domnevno razrešitev s položaja v finančnem ministrstvu. Kakor je slišati, se še niso pomirila nesoglasja po oktobrskem imenovanju nove uprave NLB, ki so se močno zaostrila po tem, ko v upravo, v nasprotju z željami finančnega ministra, ni bil imenovan favorit nekaterih poslovno-političnih lobijev Matej Narat. Pri tem je nastal še zaplet v nadzornem svetu v zvezi z odpravninami za predčasno razrešene člane uprave in z začetkom mandata nove uprave. Minister Križanič, po osnovni izobrazbi pravnik, je takrat poudarjal, da ne pričakuje (sicer pogodbeno določenih) izplačil odpravnin za razrešeno trojico, pozneje, ko so nadzorniki s pogajanji odpravnine dosegli, pa je svoje izjave popravil, češ da je bilo to le pogajalsko izhodišče.