Vlada je za elektronizacijo zemljiške knjige

Vlada je danes izrazila podporo predlogu novele zakona o zemljiški knjigi, ki je že tretji poskus elektronizacije zemljiške knjige. Seznanila se je z zadnjimi podatki Banke Slovenije o stanju v slovenskem bančnem sistemu in sprejela turistično politiko za letos.

Objavljeno
03. marec 2011 15.05
A. V. B., delo.si
A. V. B., delo.si
Ljubljana - Vlada podpira predlog novele zakona o zemljiški knjigi, ki ga je konec decembra lani v DZ vložila koalicija. Novost glede na prejšnji noveli je med drugim ta, da bodo lahko zemljiškoknjižne predloge kot zastopniki poleg odvetnikov in državnih pravobranilcev vlagali tudi nepremičninski posredniki. V svojem imenu bo lahko zemljiškoknjižni predlog vložila fizična ali pravna oseba, če bo imela digitalno potrdilo in varni elektronski predal, in bo vključena v informacijski sistem za varno elektronsko vročanje, poroča STA.

Ministrstvo za finance je vlado seznanilo s podatki o slovenskem bančnem sistemu za december, ki so zadnji razpoložljivi podatki Banke Slovenije. Poročilo med drugim ugotavlja, da se je bilančna vsota bank lani skrčila za 1,323 milijarde evrov. Obenem je medletna stopnja rasti posojil nebančnemu sektorju decembra znašala 1,2 odstotka, kar je pod lanskim povprečjem. Kreditiranje gospodinjstev je decembra z vrednostjo 88 milijonov evrov presegalo lansko mesečno povprečje.

Vlada je sprejela tudi turistično politiko za leto 2011 z usmeritvami za leto 2012. Ključna usmeritev je povečanje povpraševanja po Sloveniji kot turistični destinaciji, kar naj bi dosegli med drugim z okrepljenim trženjem in promocijo, razvojem kakovostnih storitev, uvajanjem novih letalskih, pomorskih in železniških linij ter poenostavitvijo vizumskih postopkov.