Vlada o GZS

Vlada je sprejela predlog novele zakona o gospodarskih zbornicah, ki odpravlja neenakost in razlikovanje med reprezentativnimi zbornicami pri delitvi premoženja GZS.

Objavljeno
01. oktober 2009 10.53
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - Vlada je na seji sprejela predlog novele zakona o gospodarskih zbornicah, ki odpravlja neenakost in razlikovanje med reprezentativnimi zbornicami pri delitvi premoženja GZS. Spremembe zakona so potrebne zaradi uskladitve z odločbo ustavnega sodišča glede razdelitve premoženja GZS med reprezentativne zbornice.

 

Dosedanja zakonska ureditev je GZS kot pravni naslednici omogočala, da je poleg deležev upravičenj tistih gospodarskih subjektov, ki so ostali njeni člani, obdržala tudi deleže upravičenj tistih gospodarskih subjektov, ki so izstopili iz pravnega naslednika GZS, pa svojega deleža niso prenesli na nobeno novo zbornico ali so ga prenesli na zbornico, ki do delitve premoženja GZS ni pridobila statusa reprezentativnosti.

 

Predlog zakonske novele odpravlja neenakost in razlikovanje med reprezentativnimi zbornicami pri delitvi premoženja GZS, glede katerega je ustavno sodišče ugotovilo neskladnost z ustavo. Predlog na novo določa delež upravičenj pravnega naslednika GZS, od katerega je odvisna razdelitev premoženja GZS med reprezentativne zbornice. V delež upravičenj pravnega naslednika GZS se tako ne upoštevajo več "propadli" deleži.