Vlada razrešila direktorico, ekonomisti osupli

Vlada je na predlog ministra za finance razrešila generalno direktorico direktorata za zakladništvo na ministrstvu za finance Stanislavo Zadravec Caprirolo. Kaj o Križaničevi potezi menijo nekateri ugledni ekonomisti in poznavalci financ?

Objavljeno
12. november 2009 20.58
Miha Jenko
Miha Jenko
Ljubljana - »Takšna odločitev me izjemno preseneča. Stanko Zadravec Caprirolo z vidika njene strokovnosti dobro poznam in jo izjemno cenim kot strokovnjakinjo na svojem področju. Menim, da bo to velika izguba za državo, ki jo bo težko enako kakovostno nadomestiti,« nam je povedal dekan ekonomske fakultete Dušan Mramor.

Tudi po mnenju Mojmirja Mraka z ekonomske fakultete so »razrešili eno najbolj kompetentnih strokovnjakinj na ministrstvu za finance, in obstaja upravičen sum, da so to storili zaradi zadev, ki jih je opravljala na povsem drugi funkciji, v vlogi predsednice NS NLB. Če je tako, je to povsem nesprejemljivo za neko normalno državo.«

Dobri poznavalci razmer soglašajo, da je razrešitev direktorice, pristojne za zakladništvo, neposredno povezana predvsem z njeno neupogljivostjo pri kadriranju v upravo NLB, kjer se je menda zamerila nekaterim lobistom z dobrimi zvezami pri ministru in kabinetu predsednika vlade, manj pa z zapletom, ki je nastal pri vprašanju odpravnin za predčasno razrešene člane uprave.

Stanislava Zadravec Caprirolo je bila torej za svoje delo na povsem drugem področju, v nadzornem svetu NLB, kaznovana z izgubo službe na ministrstvu za finance, ki jo je opravljala pod vsaj petimi finančnimi ministri in kjer je bila neposredno odgovorna za izdajo državnih obveznic.

Spomnimo pa se, da je premier Borut Pahor pred časom poudarjal, da so nadzorniki NLB pri svojem delu povsem neodvisni. Očitno ni tako. Zato se ob tem že sprašujejo, kaj bo prihodnja poteza lobijev, ki iz zakulisja vplivajo tudi na poteze aktualnega finančnega ministra.

Več v petkovem Delu.