Vlada: tisoč novih delovnih mest v Pomurju

Vlada je potrdila predlog zakona o razvojni podpori Pomurski regiji. Zakon bodo sicer še usklajevali, a premier Pahor zagotavlja, da bodo poskrbeli za potrebne varovalke proti zlorabam.

Objavljeno
08. oktober 2009 22.35
Tanja Starič, Majda Vukelić
Tanja Starič, Majda Vukelić
Ljubljana - Vlada je na včerajšnji seji sprejela predlog zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010-2015, ki ga bo državnemu zboru poslala v obravnavo po nujnem postopku. Za ukrepe, za katere bo namenjenih 30 milijonov evrov in s katerimi bodo, kot kaže, ustvarili tisoč delovnih mest, se vlada ni odločila zgolj zaradi dogajanj v Muri, ampak zato, ker Pomurje kot regija v vseh segmentih zaostaja za drugimi regijami v državi.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, ki se bo ukvarjal z reševanjem razmer v Pomurju, je postal Andrej Horvat. Predsednik vlade Borut Pahor je napovedal, da bo Pomurje tudi prva regija, ki jo bo obiskala vlada. Potrdil je, da v zvezi z davčnimi olajšavami vladne partnerice še niso v celoti usklajene in da bodo zato zakon še dopolnjevali, predvsem pa bo moralo finančno ministrstvo poskrbeti, da se ne bodo dogajale zlorabe.

Koalicija še neusklajena


Svojih pet predlogov, v katerih predlaga še večje davčne olajšave, je pred časom pripravila tudi LDS. Zato tudi tokrat ni šlo gladko: ministri so se – po naših informacijah – usklajevali še med sejo vlade. »Zakon je dober, dobro pa so bili sprejeti tudi naši ukrepi. Za dogovore smo si vzeli še nekaj časa,« je o tem povedala Katarina Kresal, Aleš Zalar pa, da bo LDS predlog v vsakem primeru podprla.

»To je pomemben zakon in nanj bodo zagotovo imele pripombe vse poslanske skupine. To je dobro, ker bomo tako sprejeli najboljše rešitve,« je menil gospodarski minister Matej Lahovnik. Opozoril je še, da je »zelo pomembno, da stranke, niti vladne niti opozicijske, pri tem ne poskušajo kovati političnega kapitala, saj so razmere v Pomurju preveč resne«.

Več v petkovi tiskani izdaji Dela