Vlada zvišala trošarine za cigarete

S 1. aprilom se bo trošarina za cigarete zvišala s 77 na 80 evrov za tisoč kosov, čemur bodo zavezanci po pričakovanjih vlade sledili z dvigom drobnoprodajnih cen cigaret.

Objavljeno
10. marec 2011 18.42
J. G., delo.si
J. G., delo.si
Ljubljana -  Skupaj z 20-odstotnim davkom na dodano vrednost znaša celotna obremenitev cigaret s povprečno drobnoprodajno ceno 102 evra za tisoč cigaret oziroma 2,04 evra za zavojček dvajsetih cigaret, so izračunali na finančnem ministrstvu, piše STA.

Trošarine za cigarete so se nazadnje zvišale 1. aprila lani z uveljavitvijo omenjene novele zakona o trošarinah. Potem ko se bodo zvišale z letošnjim aprilom, je dodaten dvig predviden tudi še 1. aprila 2012.

Vlada si zaradi zvišanja trošarin za cigarete obeta 14,9 milijona evrov dodatnih proračunskih dohodkov na leto oz. 1,24 milijona evrov na mesec. Zvišanje trošarin oz. drobnoprodajnih cen cigaret bo imelo za posledico 0,02-odstotno inflacijo na letni ravni, so še izračunali na ministrstvu.

Z uredbo se določajo tudi obveznost popisa zalog cigaret zunaj trošarinskega skladišča ter roki za obračun in plačilo razlike med že plačano in novo trošarino.