Vodafone se širi v Indijo

Vodafone bo namenil več kot dve milijardi dolarjev, s katerimi namerava indijsko družbo Hutchison Essar spremeniti v največjega mobilnega operaterja v Indiji.

Objavljeno
18. februar 2007 10.43
New Delhi - Potem ko se je britanski mobilni operater Vodafone ta teden dogovoril za nakup 67-odstotnega deleža indijske družbe Hutchison Essar za 11,1 milijarde dolarjev, je napovedal tudi obširne investicije v razvijajoči se indijski trg. Tako naj bi za investicije v Hutchison Essar Vodafone namenil več kot dve milijardi dolarjev, s katerimi namerava indijsko družbo spremeniti v največjega mobilnega operaterja v Indiji.

Z dvema milijardama dolarjev v dveh letih želi Vodafone doseči, da bi se število naročnikov četrtega največjega ponudnika mobilne telefonije v Indiji "v nekaj letih" povečalo s sedanjih 23 milijonov na 100 milijonov. Za dosego tega cilja bodo delili infrastrukturo z vodilno indijsko družbo na trgu telekomunikacij Bharti Airtel.

Nakup indijske družbe je eden izmed korakov, s katerim želi Vodafone zmanjšati svojo odvisnost od zasičenega evropskega trga. Podoben korak pa je Vodafone v minulem tednu storil tudi s sklenitvijo dogovora s kitajskim proizvajalcem nizkocenovnih mobilnih telefonov ZTE, ki bo po novem svoje izdelke tržil tudi pod imenom družbe Vodafone.

Novi mobilni telefoni, proizvedeni na Kitajskem, naj bi prišli na trge v državah v razvoju v drugem letošnjem četrtletju. ZTE je sicer drugi največji proizvajalec mobilnih telefonov na Kitajskem, potem ko je okrepil svoje aktivnosti v Aziji, Latinski Ameriki in Afriki, pa sedaj svojo pozornost obrača tudi na evropski trg. Pred kratkim je tako ZTE podpisal pogodbe o sodelovanju tudi s francosko družbo Orange in italijanskim Telecom Italia.