Vodstvo Hypa domnevno odstavljeno zaradi korupcije

Nadzorna sveta banke Hypo Alpe-Adria in Hypo Leasinga sta včeraj imenovala novi vodstvi. Nova uprava v Celovcu je Antona Romiha in Andreja Potočnika, ki sta slovenski podružnici tega avstrijskega koncerna vodila do zdaj, zamenjala, ker je ocenila, da nove strategije družbe lahko uresničijo le z novimi ljudmi.

Objavljeno
10. februar 2011 11.21
Karmen Lugarič, delo.si
Karmen Lugarič, delo.si
Ljubljana - To je včeraj v sporočilu za javnost sporočila Hypo banka. Po pisanju časnika Finance pa naj bi včeraj zamenjani upravi banke in lizinške hiše Hypo pri poslih komitentov v Liechtensteinu in drugih davčnih oazah pobirali provizijo, zaradi česar naj bi bili po notranji preiskavi, tudi odstavljeni.

"Nadzorni svet dvomi, da mu upravi banke in lizinške družbe podajata celovite in korektne informacije. Na žalost obstajajo dokazi, pa tudi veliko informacij, ki podajajo resne sume poneverjanj, koruptivnosti, nezakonite premoženjske koristi in hude malomarnosti," piše po poročanju Financ v utemeljitvi lastnikov avstrijske podržavljene banke Hypo za zamenjavo sedmih vodilnih v Sloveniji, ki so jo včeraj predstavili Banki Slovenije.

Kot smo poročali včeraj je uradni govorec Hypovega koncerna Dominic Köfner  dejal, da tolerantnosti do poslov, ki kakor koli niso skladni s pravili, ni, transparentnost poslovanja mora biti popolna.

Odpoklicani so bili Anton Romih, Urban Golob (lastniki bodo po poročanju Financ zahtevali, da nemudoma odstopi tudi iz nadzornega sveta Petrola, kjer predseduje komisiji, ki revidira domnevne nepravilnosti pri vodenju poslov naftarja), Andrej Lah iz banke ter Andrej Potočnik, Marcel Sumper in Aleksander Skubic iz Hypo Leasinga.

Lastniki Hypa naj bi se osredotočili, kot še poročajo Finance, na sume kršitev pri konkretnih primerih, tudi pri poslovanju s skupino Vegrad. Odkrili naj bi nejasna nakazila denarja v Liechtenstein in podjetja v davčnih oazah, sum skritih provizij, obtožbe izsiljevanja komitentov, odobravanja posojil brez zadostnih zavarovanj in netransparentno najemanje zunanjih izvajalcev za podporne funkcije obeh družb, menda tudi nekdanjim vodilnim banke in v banki nezaželenim osebam, s čimer naj bi ogrožali tudi varnost podjetja.

Kot dodajajo Finance je bila zgodba razkrita s pomočjo t.i. žvižgačev (zaposleni ali bivši zaposleni, ki razkrije napačno ravnanje v neki organizaciji), katerim so novi lastniki banke konec minulega leta ponudili amnestijo v zameno za informacije.