Vodstvo Mure v ponedeljek z vlagateljem

Vodstvo Mure in predstavniki Slovenske odškodninske družbe (Sod) se bodo predvidoma v ponedeljek srečali s potencialnimi vlagatelji, ki so edini pripravljeni v murskosoboško družbo vložiti tudi kapital.

Objavljeno
22. avgust 2009 09.41
Maja Grgič
Maja Grgič
Ljubljana - Vodstvo Mure in predstavniki Slovenske odškodninske družbe (Sod) se bodo predvidoma v ponedeljek srečali s potencialnimi vlagatelji, ki so edini pripravljeni v murskosoboško družbo vložiti tudi kapital. Upravni odbor Soda je vodstvu Soda namreč naložil, naj do konca prihodnjega tedna z zainteresiranim vlagateljem uskladi ponudbo.

Kdo je ta vlagatelj, uradno še vedno ni znano, v Delu pa smo že poročali, da gre po neuradnih informacijah za konzorcij domačega in tujega vlagatelja iz tekstilne panoge, pri katerem menda sodeluje slovensko oblikovalsko podjetje Oktober. V Oktobru, ki sta ga leta 2000 ustanovila Valter Kobal in Uroš Belantič, tega tudi včeraj nismo mogli preveriti, saj je njihov telefon ves čas zaman zvonil, na Sodu pa tega ne komentirajo.

 

Družba Oktober je po podatkih agencije za javnopravne evidence in storitve po nekaj letih uspešnega poslovanja leto 2007 sklenila okoli negativne ničle, lani pa je imela 6414 evrov izgube. Čisti prodajni prihodki Oktobra so se namreč lani v primerjavi z letom 2007 skoraj za polovico zmanjšali in dosegli dobrih 341.000 evrov. Po dosegljivih virih sta se Kobal in Belantič prav zato odločila odpreti vrata novemu solastniku. Polovični delničar družbe je tako postal Londončan Rain Joseph Freshner, ki je tudi lastnik agencije Bronz. Sicer pa je Mura z Oktobrom že sodelovala, saj to podjetje nima lastne proizvodnje oblačil.

 

Tudi ta predlog za rešitev Mure menda predvideva ustanovitev t. i. Nove Mure, v kateri bi ohranili približno 1400 delovnih mest, vlagatelj pa naj bi vanjo najprej vložil do tri milijone evrov, pozneje pa še več. Kdo je sovlagatelj v tem konzorciju, ni znano, saj ga po naših informacijah omenjeni ponudnik menda še ni razkril. Del sredstev bi bil pripravljen prispevati tudi Sod.

 

Z vsakim dnem iskanja rešitve za Muro se povečuje tveganje za insolventnost podjetja ter s tem povezane omejitve in posledice za prenos zdravega dela proizvodnje na Novo Muro, na kar smo v Delu opozarjali že na začetku julija. Tega se menda zavedata tako možni vlagatelj kot Sod. Uprava Mure je doslej zatrjevala, da Mura ni insolventna, a če bi se pokazalo, da je družba že insolventna, bi upniki nekatere posle lahko izpodbijali. Posli po uvedbi insolventnosti so namreč omejeni in ne smejo ogrožati interesov upnikov.

 

Ena od možnosti, s katero bi se takšnim zapletom izognili, bi bila uvedba stečaja za celotno podjetje in nato ustanovitev zdravega jedra Mure. Vendar poznavalci opozarjajo, da bi takšen scenarij ogrozil odnose Mure s partnerji, ki bi jih po uvedbi stečaja verjetno težko obnovili.

 

Iz sobotne tiskane izdaje Dela