Vodstvo Prevent PUR bo vložilo predlog za stečaj

Vodstvo družbe Prevent PUR bo na sodišče podalo predlog za stečaj podjetja, saj skupščina na današnjem zasedanju ni sprejela nobenega od treh predlogov vodstva družbe za rešitev podjetja iz finančnih težav.

Objavljeno
24. september 2009 18.42
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Slovenj Gradec - Vodstvo družbe Prevent PUR bo v naslednjih dneh na sodišče podalo predlog za stečaj podjetja, saj skupščina na današnjem zasedanju ni sprejela nobenega od treh predlogov vodstva družbe za rešitev podjetja iz finančnih težav. To sta po današnji skupščini podjetja s 170 zaposlenimi povedala direktorja družbe Polona Krpač in Carsten Unverricht.

Vodstvo družbe Prevent PUR, ki je v enakem deležu v lasti družb Prevent Global iz Slovenj Gradca in Prevent DEV iz nemškega Wolfsburga, obžaluje dejstvo, da je potrebno razglasiti plačilno nesposobnost podjetja, sta po skupščini povedala direktorja družbe, pri čemer razlog za to vidita v odločitvi Prevent Globala, ki ni podprl nobenega od treh predlogov za preprečitev plačilne nesposobnosti družbe, v kateri izdelujejo avtomobilske sedeže iz rezane pene.

 

Prvi predlog je povezan s ponudbo, ki jo je za prevzem Prevent PUR podalo nemško podjetje Bergler - to je sicer v lasti Nijaza Hastorja, tudi lastnika družbe Prevent DEV. Drugi predlog se nanaša na odpis terjatev družbe Prevent Global skupaj z denarnim vložkom drugega delničarja, tretji predlog pa je predvideval dokapitalizacijo obeh družbenikov v enakem deležu.

 

Kot sta povedala oba direktorja pameškega podjetja, je Prevent DEV podprl prva dva predloga, medtem ko Prevent Global ni sprejel nobenega, prav tako ni ponudil kakšnega svojega.

 

Tudi zastopnik Prevent DEV na skupščini Christian Becker obžaluje začetek plačilne nesposobnosti podjetja, ki je, kot je dejal v izjavi za novinarje po skupščini, posledica odločitev pristojnih iz Prevent Globala. Ob tem je izpostavil poslovno in pravno odgovornost večinskega lastnika Prevent Globala Janka Zakeršnika, ki ima dobrih 52 odstotkov družbe, za proizvodnjo v Sloveniji.

 

Ne glede na razglasitev plačilne nesposobnosti pa se bodo v Prevent PUR, kot sta zagotovila direktorja, trudili še naprej zagotavljati proizvodnjo za zaposlene, pri čemer ima družba tudi podporo v družbi Volkswagen, ki je kupec njihovih izdelkov. "Plačilna nesposobnost ne pomeni pokop podjetja, ampak v več pogledih novo rojstvo," je prepričan Unverricht.

 

Konec leta se izteče program izdelovanja sedežev za model touareg, kar pomeni, da bo podjetje konec leta prekinilo sodelovanje s 40 delavci, medtem ko za preostale delavce vodstvo ocenjuje, da bo v prihodnjem obdobju dovolj dela.

 

Družba je lansko poslovno leto imela osem milijonov evrov realizacije in 3,1 milijona evrov izgube, letošnja izguba pa bo znašala največ 0,8 milijona evrov ob 7,4 milijona evrov prihodkov, je napovedala Krpačeva.