Volvo bi prevzel Nissan Diesel

Švedski proizvajalec tovornjakov Volvo je danes objavil 1,07 milijarde dolarjev vredno prevzemno ponudbo za japonskega proizvajalca tovornjakov Nissan Diesel Motor.

Objavljeno
20. februar 2007 12.39
Tokio – Švedski proizvajalec tovornjakov Volvo je danes objavil 1,07 milijarde dolarjev vredno prevzemno ponudbo za japonskega proizvajalca tovornjakov Nissan Diesel Motor. Z nakupom želi Volvo predvsem okrepiti svojo prisotnost v Aziji. Če bodo prevzem odobrili pristojni organi za varstvo konkurence, naj bi bil posel zaključen do 29. marca.

Volvo, ki ima že v lasti 19 odstotkov družbe Nissan Diesel, za vsako od preostalih delnic japonske družbe ponuja 4,52 dolarja v gotovini. Vodstvo družbe Nissan Diesel je v izjavi zapisalo, da podpira ponudbo, saj naj bi ta pomagala družbi iz težav pri poslovanju, prav tako pa bi z njo prihranili veliko stroškov. V Volvu ocenjujejo, da naj bi prevzem na letni ravni omogočil prihranke v višini 263 milijonov dolarjev.

Volvo je drugi največji svetovni proizvajalec tovornjakov, s prevzemom pa si bo zagotovil domačo znamko za azijske trge. V ZDA je švedska družba že lastnica družbe Mack Trucks, v Evropi pa ima Volvo v lasti Renault Trucks. Skupno družba zaposluje 83.000 ljudi. Volvo je v zadnjem lanskem četrtletju dobiček v primerjavi z enakim obdobjem leta 2005 dobiček povečal za 25 odstotkov na 553 milijona dolarjev.

Nissan Diesel je četrti največji japonski proizvajalec tovornjakov. Družba zaposluje 9100 ljudi, v zadnjem lanskem četrtletju pa je zabeležila 86,9 milijona dolarjev dobička. To je sicer 44 odstotkov manj, kot je Nissan Diesel zaslužil v enakem obdobju predlanskega leta.