Volvo v roke ameriškega konzorcija?

Konzorcij Crown se zanima za odkup švedskega proizvajalca avtomobilov Volvo od ameriškega Forda, ki si je pri ameriških investitorjih že zagotovil vsa potrebna finančna sredstva za prevzem.

Objavljeno
05. oktober 2009 14.26
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Dearborn - S tem pri nameri za prevzem Fordove hčerinske družbe, ki posluje z izgubo, konkurira kitajski družbi Geely Automotive Holdings, ki je že prejšnji mesec izkazala zanimanje za nakup.

T. i. konzorcij Crown si je pri ameriških investitorjih že zagotovil vsa potrebna finančna sredstva za prevzem, poroča finančni časnik Financial Times. Poleg tega naj bi pri prevzemu sodelovali tudi švedski investitorji ter s tem izkazali namero, da Volvo ostane v domači lasti.

Konzorcij Crown, ki ga po pisanju časnika vodita nekdanji direktor Forda Michael Dingman ter nekdanji manager pri Fordu in Chryslerju Shamel Rushwin, naj bi za Volva ponudil precej manj kot Geely Automotive. Ponudba Kitajcev je določena v višini slabih dveh milijard dolarjev.

Volvo, ki ga je Ford kupil leta 1999, po vsem svetu zaposluje okrog 20.000 delavcev. V letošnjem drugem četrtletju je ustvaril 231 milijonov dolarjev izgube, o morebitni prodaji pa so Američani začeli razmišljati že konec lanskega leta.