Volvo znova z izgubo

Švedski proizvajalec tovornih vozil in avtobusov Volvo je v tretjem četrtletju zabeležil 283,4 milijona evrov izgube, medtem ko je v enakem obdobju lani ustvaril 195,4 milijona evrov čistega dobička.

Objavljeno
23. oktober 2009 14.14
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Stockholm - Prihodek je v obdobju padel za 30 odstotkov na 48,5 milijarde kron (4,7 milijarde evrov). To je že četrto zaporedno četrtletje, v katerem je Volvo posloval z izgubo, v družbi pa kot glavni razlog navajajo močan padec prodaje v Evropi in ZDA.

Največji padec je koncern zabeležil na področju tovornih vozil ter gradbene opreme in strojev. Prihodek divizije za tovorna vozila se je v četrtletju znižal za 34 odstotkov. Divizija je v trimesečju skupno prodala 27.616 tovornjakov, kar je 51 odstotkov manj kot v lanskem tretjem četrtletju in sedem odstotkov manj kot v drugem letošnjem četrtletju. So se pa glede na predhodno četrtletje za petino, na 31.998 enot, povečala naročila za nova tovorna vozila.

Divizija za avtobuse je v četrtletju prodala 3990 vozil, kar je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani, medtem ko so se naročila novih vozil povečala za 10 odstotkov.

Glavni izvršni direktor Volva Leif Johansson pravi, da se družba kljub znakom stabilizacije trgov - dno padca povpraševanja beležijo predvsem v Aziji - ne zanaša na to, da se bo s povečanjem prodaje novih izdelkov povrnila v črne številke. Tako bo nadaljevala s strogim nadzorom nad stroški, je dodal.

Skupina Volvo, ki je leta 1999 divizijo osebnih vozil prodala ameriškemu Fordu (ta se je odločil Volvo Car sedaj prodati), je imela konec septembra skupno okoli 92.000 zaposlenih, medtem ko jih je konec lanskega leta zaposlovala nekaj manj kot 101.400.