»Vsa življenja Igorja Bavčarja«

V torek je izšla knjiga Vsa življenja Igorja Bavčarja, ki je po menenju avtoric velik sprehod skozi čas - politični, družbeni in gospodarski. Bavčar je sodelovanje pri nastanku knjige odklonil.

Objavljeno
05. november 2009 14.19
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Knjiga, ki je izšla v torek, je po besedah avtoric, novinark časnika Finance Ilinke Todorovski in Petre Sovdat, velik sprehod skozi čas - politični, družbeni in gospodarski. Nastajala je štiri mesece, avtorici pa sta besedilo črpali iz številnih novinarskih virov.

Avtorici se v knjigi sprehodita od 70-ih let prejšnjega stoletja, ko so Igorja Bavčarja novinarski in uredniški dosežki v študentskem časopisu Tribuna izstrelili v visoko mladinsko politiko, do poznih 80-ih let, ko je postal neformalni vodja slovenskega demokratičnega gibanja, in njegove vloge v osamosvojitvi Slovenije.

Sledijo poglavja o njegovih političnih vlogah po osamosvojitvi Slovenije in obdobje Bavčarjevega življenja, ki ga je zaznamovalo vodenje koprskega Istrabenza.

Bavčar je sodelovanje pri nastanku knjige odklonil, bo pa po besedah direktorja in odgovornega urednika Financ Petra Frankla po pošti dobil svoj izvod. Zanj je sicer treba odšteti 19,5 evra (mehka vezava) oziroma 27,5 evra (trda vezava). Knjiga je izšla v 3000 izvodih, Frankl pa upa na ponatis.

Igor Bavčar je po besedah Sovdatove zagotovo zelo zanimiva oseba, luciden človek, ki si zasluži knjigo. Pri nastajanju knjige ni sodeloval, v zadnjem obdobju pa je bil tudi zelo redkobeseden. K sreči je v določenem življenjskem obdobju veliko govoril o sebi, je na današnji predstavitvi knjige v Ljubljani poudarila Todorovska, ki je avtorica prvega dela knjige, ki govori o življenjski poti Igorja Bavčarja pred vstopom v gospodarstvo.

Sovdatova je poudarila, da je Bavčarjev razvoj glede na ljudi, ki so ga obkrožali, logičen. Avtorici si njegovo prihodnjo poslovno pot zaradi vseh njegovih metamorfoz ne upata napovedovati, se bo pa zagotovo našel v kakšni novi zgodbi. Sovdatova ga denimo vidi v politiki, ne nujno le slovenski, saj ima poznanstva tudi v Evropi, prav tako niso zanemarljiva njegova poslovna in politična znanstva na Balkanu.

Todorovska je pojasnila, da je večina virov, tako iz vrst politike kot gospodarstva, od katerih sta avtorici črpali informacije, želela ostati neimenovana. Razkrila pa je, da so bili politični viri ljudje, ki so oblikovali slovensko politično sceno. Po besedah Todorovske gre za ljudi, ki so bili skupaj z Bavčarjem v "istem zosu" in očitno dopuščajo možnost, da bodo to še kdaj počeli.

Podobno velja tudi za vire iz poslovnih krogov, je dodala Sovdatova. "Vsi so raje videli, da se jih ne omenja. Razloge je verjetno ta, da je Igor Bavčar vroč kostanj, ki si ga ne želijo imeti vsi v rokah," je ocenila.

Bavčar, ki je bil po osamosvojitvi Slovenije, pri kateri je tudi sam sodeloval, močno vpet v politično življenje, kasneje pa je vodil koprski Istrabenz, si je svojo gospodarsko kariero v Kopru izbral sam, in sicer potem, ko ga nekdanji predsednik države Janez Drnovšek ni izbral za svojega naslednika, poudarja Sovdatova.