Windows Vista od danes na voljo v slovenščini

Operacijski sistem Windows Vista je od danes na voljo v slovenščini. Pri Microsoftu Slovenija so doslej v Sloveniji prodali okoli 2000 angleških različic tega operacijskega sistema.

Objavljeno
22. marec 2007 14.42
Vmesnik Windows Aero
Ljubljana - Operacijski sistem Windows Vista je od danes na voljo v slovenščini, so povedali na Microsoft Slovenija. Po besedah vodje marketinga pri Microsoftu Slovenija Kamenka Kesarja so doslej v Sloveniji prodali okoli 2000 angleških različic tega operacijskega sistema, kar ocenjujejo kot zelo dobro.

V slovenščini bo na voljo tudi programski paket Office 2007, in sicer bo po pričakovanjih slovenska različica kupcem količinskega licenciranja na voljo v drugi polovici aprila, sredi maja pa načrtujejo splošno razpoložljivost.

Glede stroškov slovenjenja so na Microsoftu povedali, da je lokalizacija izdelkov celovit projekt in da ne spremljajo izdatkov za posamezne izdelke. Skupni stroški slovenjenja izdelkov sicer znašajo tri milijone dolarjev, pri čemer so neposredno za stroške lokalizacije namenili 1,5 milijona dolarjev, druga polovica pa so oportunitetni stroški. Pri lokalizaciji poleg prevajalcev sodelujejo še jezikovni svetovalci, razvijalci in preizkuševalci, ki preverjajo pravilnost prevodov in zagotavljajo delovanje izdelkov.

V Microsoftu sicer zatrjujejo, da je ena izmed ključnih izboljšav pri Visti večja varnost, tako npr. pri varovanju pred škodljivimi vsebinami in vdori, identifikaciji lažnih spletnih strani, ki omogočajo krajo osebnih podatkov (tako imenovani phishing). Velik zalogaj proizvajalca je bil, kako povečati varnost in zanesljivost sistema in hkrati ne izgubiti pri odprtosti oz. komunikaciji, je od predstavitvi novega operacijskega sistema dejal direktor Microsofta Slovenija Jaka Stele. "Mislim, da nam je to uspelo. Zaščita pred vpadi, virusi ne omejuje komunikacije," je dejal in dodal, da vidijo Visto kot platformo za povezovanje tudi z ostalimi, ne samo Microsoftovimi izdelki.