Youtube in Google kršila avtorske pravice?

Družba Viacom, med drugim lastnica glasbenega televizijskega programa MTV, je zaradi domnevne kršitve avtorskih pravic na ameriškem zveznem sodišču vložila tožbo proti Youtube in Google.

Objavljeno
13. marec 2007 18.00
Ustanovitelja spletne strani YouTube Chad Hurley (desno) in Steven Chen
New York - Družba Viacom, med drugim lastnica glasbenega televizijskega programa MTV, je zaradi domnevne kršitve avtorskih pravic na ameriškem zveznem sodišču vložila tožbo proti Youtube, priljubljeni spletni strani za izmenjavo medijskih datotek, in njegovi krovni družbi Google. Viacom zahteva milijardo dolarjev odškodnine.

Viacom trdi, da je bilo na spletnih straneh Youtube brez avtorizacije dostopnih več kot 160.000 video posnetkov njegovih mrež, med njimi Comedy Central, VH1 in Nickelodeon.

Zahtevajo odstranitev prek 100.000 neodobrenih posnetkov

Tožba predstavlja izbruh dolgo zadrževane napetosti med Viacomom in Youtubom. Viacom je namreč že minuli mesec, potem ko so se več mesecev trajajoči pogovori med družbama končali neuspešno, s spletne strani Youtube zahteval odstranitev prek 100.000 neodobrenih posnetkov.

V sporočilu je Viacom zapisal, da je Youtube "zgradil donosen posel za ustvarjanje dobička zase in za svojo krovno družbo Google z izkoriščanjem vdanosti oboževalcev kreativnega dela drugih". Poslovni model Youtuba je po mnenju Viacoma nesporno nezakonit in v nasprotju z zakoni o avtorskih pravicah.

V spor z Youtubom je zaradi avtorskih pravic zašlo tudi več drugih podjetij, med drugim CBS, NBC Universal, a so s spletno stranjo dosegli dogovor in posnetkom podelili licence.