YouTuberji bodo plačani

Uporabniki spletne strani za izmenjavo videoposnetkov YouTube, ki na omenjeno stran nalagajo svoje filme, bodo kmalu udeležni pri delitvi prihodkov od oglaševanja.

Objavljeno
30. januar 2007 13.47
Ustanovitelja spletne strani YouTube Chad Hurley (desno) in Steven Chen
London - Uporabniki spletne strani za izmenjavo videoposnetkov YouTube, ki na omenjeno stran nalagajo svoje filme, bodo kmalu udeležni pri delitvi prihodkov od oglaševanja.

Ustanovitelj priljubljene spletne strani YouTube Chad Hurley je povedal, da s svojimi sodelavci pripravlja mehanizem delitve prihodkov, s katerim namerava “nagrajevati ustvarjalnost”. Sistem, ki ga bodo predvidoma izdelali v nekaj mesecih, bo uporabljal mešanico oglasov v obliki kratkih, do tri sekunde dolgih video vstavkov, ki se bodo prikazovali pred dejanskim filmom.

Do takšne oblike prihodka bodo upravičeni le tisti uporabniki, ki imajo polne avtorske pravice za video, ki ga nalagajo na spletno stran YouTube.

Nekatere druge spletne strani za izmenjavo videoposnetkov, kot denimo Revver, že delijo oglaševalske prihodke z uporabniki, ki nanje nalagajo izvirne vsebine, vendar ima samo YouTube občinstvo, ki šteje več deset milijonov.

YouTube, ki ima že več kot 70 milijonov uporabnikov na mesec, je pred kratkim kupilo podjetje Google za 1,65 milijarde dolarjev.

Podjetje se trenutno ukvarja z izdelavo tehnologije za sledenje avtorsko zaščitenega zvočnega materiala (angl. audio fingerprinting), je še povedal Hurley med razpravo v sekciji za socialni networking na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu.