Z današnjim dnem dražja elektrika

Z današnjim dnem se maloprodajne cene električne energije za gospodinjstva zvišujejo v povprečju za 4,94 odstotka, kar naj bi odjemalce postopno privadilo na liberaliziran trg električne energije.

Objavljeno
01. april 2007 10.42
Obsežen električni mrk kaže na nujnost oblikovanja enotne evropske energetske politike
Ljubljana - Z današnjim dnem se maloprodajne cene električne energije za gospodinjstva zvišujejo v povprečju za 4,94 odstotka. Povišanje cen je potrebno zaradi pokritja stroškov dobavitelja pri dobavi električne energije, je na eni prejšnji sej sklenila vlada. Gospodarska javna služba dobave tarifnim odjemalcem namreč posluje z izgubo.

Selektivno povečanje cen

Povečanje cen elektrike je selektivno. Tako se bo račun za elektriko za gospodinjske odjemalce z najnižjo porabo (I. stopnja) povečal za štiri odstotke, za porabnike II. stopnje za 4,9 odstotka in za porabnike z največjo porabo (III. stopnja) za 5,1 odstotka.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za gospodarstvo, gospodarska javna služba dobave tarifnim odjemalcem posluje z vsakoletnimi izgubami, saj so nakupne cene električne energije, po katerih kupuje energijo, višje od cen, določenih s sklepom vlade. Za vzpostavitev postopnega približevanja tržnemu oblikovanju cen električne energije ter zmanjšanju zaostajanja cen za dobavo električne energije za gospodinjske odjemalce v Sloveniji za pogodbenimi nakupnimi cenami je ministrstvo za gospodarstvo predlagalo korekcijo cen.

Povišanje cen električne energije bo omogočilo dobaviteljem lažje postopno prilagajanje rastočim nakupnim cenam energije, odjemalcem pa postopno privajanje na liberaliziran trg električne energije, so prepričani na ministrstvu za gospodarstvo.